България трябва да се отърси от негативния имидж в чужбина

498
България трябва да се отърси от негативния имидж в чужбина

Три теми засегна главният изпълнителен директор на Мобилтел Андреас Майерхофер в рамките на Осмата Кръгла маса с правителството на България днес. Заедно с премиера Бойко Борисов, от позицията си на представител на телеком индустрията в страната, той взе участие в панела, озаглавен "Време за ново начало: "Да покажем, че България може!"

Какви реални действия предприема новото правителство, за да възстанови директните чуждестранни инвестиции в страната, беше първият въпрос към представителите на кабинета. Преди това г-н Майерхофер припомни, че България е страната с най-високи инвестиции в телекомуникационни услуги, формирайки 6% от БВП, при средно ниво за ЕС от 2,9%. По данни на Световната GSM Асоциация инвестициите в телеком сектора са най-ефективният двигател за общото развитие на икономиката и благосъстоянието на потребителите.

Те са и основа за конкурентноспособността и благосъстоянието на Евросъюза като цяло. Конкретно в България инвестициите във високотехнологични мрежи и услуги възлизат на над 500 милиона евро годишно.

Мобилната индустрия в страната се развива стабилно, гаранция за което е силната конкуренция на този пазар, каза Андреас Майерхофер. Именно конкуренцията е причината българите да говорят на вторите най-ниски цени за мобилни разговори в Евросъюза - 6 евроцента, а така също и за постоянното намаляване на тези цени с близо 30% на година, добави той, цитирайки данни от 14-ия доклад на Европейската комисия. За съжаление, не наблюдаваме подобна тенденция на фиксирания пазар, където липсва каквато и да било регулация, и където една единствена компания монополист държи 95% от него.

Какви стъпки е предприело правителството в посока развитие на широколентовия интернет в България, беше вторият въпрос към управляващите от страна на Андреас Майерхофер. Повод за него беше цитираната негативна статистика на ЕС, според която България е на последно място в това отношение. Готови сме да продължим инвестиционната си политика в тази посока и да подкрепим с нашия опит и експерти правителството, за да достигне тази услуга до максимален брой българи.

Навлизането й в области като образованието и здравеопазването е много важно за развитието на българското общество. Като цяло, се нуждаем от по-близко сътрудничество между нас като един от най-големите инвеститори в България и държавата, тъй като това би довело до по-бърза промяна в сферата на технологиите и телекомуникациите.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg