Българската икономика нараства с 4.8% през второто тримесечие

398
Българската икономика нараства с 4.8% през второто тримесечие

© Pixabay

Българската икономика нараства с 4.8% на годишна база през второто тримесечие на 2022 година, показват предварителните данни на Националния статистически институт.  Спрямо първото тримесечие на 2022 г. повишението е с 1.1%.

Годишни изменения

През второто тримесечие на 2022 г. БВП се увеличава с 4.8% спрямо второто тримесечие на предходната година, а брутната добавена стойност нараства с 5.3%.


Крайното потребление регистрира ръст от 5.3%, докато бруто образуването на основен капитал (инвестициите) намалява със 7.3% на годишна база, според сезонно изгладените данни.

Износът на стоки и услуги се увеличава с 11.8%, а вносът на стоки и услуги нараства с 18%.

Тримесечни изменения

През второто тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие БВП по сезонно изгладени данни нараства с 1.1%. Брутната добавена стойност също нараства също с 1.1%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2022 г. причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие е увеличението на крайното потребление с 1.1% и на износа на стоки и услуги с 3.3%.

Стойност на БВП

Експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2022 г. показват още, че номиналната стойност на брутния вътрешен продукт на страната достига 38.302 млрд. лева.

Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2022 г. е 33.303 млрд. лева.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление със 76%, което в стойностно изражение възлиза на 29.108 млрд. лева. През второто тримесечие на 2022 г. инвестициите са в размер на  8.948 млрд. лв. и заемат 23.4% относителен дял в БВП.

Външнотърговското салдо е положително.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg