Българският енергиен холдинг обмисля придобиване на Топлофикация София

567
Българският енергиен холдинг обмисля придобиване на Топлофикация София

© Wikipedia

Българският енергиен холдинг обмисля вариант за придобиване на собственост в Топлофикация София. Целта е дългосрочното решение на проблема със задълженията на топлофикационното дружество.

Това съобщиха изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов и заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

Така топлофикационното дружество, което сега е общинско, може да стане държавно. Заради натрупаните дългове в размер на 719 милиона лева Българският енергиен холдинг ще поиска това от принципала - Министерството на енергетиката, като възможност за дългосрочно решаване на въпроса със задълженията на столичната Топлофикация.


„Ние с нарочно писмо -  утре или вдругиден, ще предложим на нашия принципал да се създаде работна група между Министерството на енергетиката, Столична община Топлофикация и Булгаргаз. Инициатори ще бъдем ние за решаване на проблема дългосрочно и евентуалното придобиване на собственост в Топлофикация, като възможен вариант. При всички случаи  инвестициите, които са необходими да се направят в Топлофикация София, Българският енергиен холдинг е в състояние да направи“, заяви изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов.

Работна група от представители на Столичната община, Топлофикация, министерството и БЕХ ще обсъждат предложението в следващите дни, а като временно решение от Булгаргаз предлагат енергийният холдинг да изкупи вземанията на Топлофикация София.

"Краткосрочното решение с изкупуването на задълженията към Булгаргаз в размер на 121 милиона лева, дори и да се случи, ще доведе до обострянето на проблема отново през ноември. Затова са необходими по-категорични действия", посочи енергийният заместник-министър Мирослав Дамянов.

"София няма да остане на студено. Но това не означава, че един проблем, който се влачи десетилетие, трябва да продължава да се влачи по същия начин", добави той и припомни, че задълженията на дружеството през последните дни са намелели с 10 милиона лева, които са преведени на Булгаргаз.


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg