Българският енергиен холдинг с активи на стойност 8.5 млрд. лв.

583
Българският енергиен холдинг с активи на стойност 8.5 млрд. лв.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, като представител на държавата – едноличен собственик на капитала на „Национална Електрическа Компания" ЕАД, „Булгаргаз – Холдинг" ЕАД, „АЕЦ Козлодуй" ЕАД, „ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД, „Мини Марица Изток" ЕАД, взе решение за създаване на „Български Енергиен Холдинг" ЕАД (БЕХ ЕАД) на базата на съществуващия „Булгаргаз Холдинг" ЕАД, като промени фирмата (наименованието) и предмета на дейност на дружеството.

БЕХ ЕАД остава акционерно дружество със 100% държавно участие, посочват от Министерство на икономиката и енергетиката. В него са включени четирите държавни енергийни дружества - Мини "Марица изток" ЕАД, ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, НЕК ЕАД (включително ЕСО ЕАД), както и съществуващите дъщерни дружества на „Булгаргаз Холдинг" ЕАД („Булгаргаз", „Булгартрансгаз" и „Булгартел"), като акциите от капитала на „Националната Електрическа Компания" ЕАД, на „АЕЦ Козлодуй" ЕАД, на „ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД и на „Мини Марица Изток" ЕАД се прехвърлят към „Български Енергиен Холдинг" ЕАД.

Всички изискуеми документи за вписване на промените в Търговския регистър са внесени.
Със създаването на новата холдингова структура България вече има една от най-големите енергийни компании в региона и създава национален енергиен лидер, с консолидирани активи на стойност около 8.5 млрд. лева, консолидирани приходи в размер около 3.6 млрд. лева и общ брой служители около 21 хил. души.

Моделът за създаване на БЕХ ЕАД чрез преименуване и регистърни промени на съществуващия „Булгаргаз Холдинг" ЕАД е оптимален по отношение на време и разходи, както и правен режим.

Създаването на БЕХ ЕАД цели единно и ефективно управление на съставните бизнес единици, с адекватно пазарно поведение, функциониращи под единно стратегическо управление. Той ще осигури запазване и развитие на конкурентните предимства на българската енергетика, позицията й на регионалния и европейския пазар, при пълно съответствие с изискванията на европейското и националното законодателство. Със създаването на БЕХ се постига по-висока ефективност и качество на енергийните услуги, оптимизиране на разходите и въвеждането на модерни механизми за привличане на инвестиции

Назначен е временен Съвет на директорите на „Български Енергиен Холдинг" ЕАД в следния петчленен състав: зам.-министър на икономиката и енергетиката Галина Тошева; изп. директор на „АЕЦ Козлодуй" ЕАД – Иван Генов; гл. изп. директор на „Националната Електрическа Компания" ЕАД – Любомир Велков; изп. директор на „Мини Марица Изток" ЕАД – Иван Марков; гл. изп. директор на „ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД – Георги Христозов.

Като принципал и за достигане на стратегическите цели на БЕХ, Министерство на икономиката и енергетиката има готовност да стартира открита процедура за подбор на мениджърски екип на БЕХ ЕАД. Принципните изисквания към мениджърите включват критерии, гарантиращи висок професионализъм и безпристрастност, както и обективност в избора им. В съответствие с най-добрите практики, основен акцент се поставя на предишен опит, познаване на енергийния сектор и процесите в него, както и механизмите на работа и институциите на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg