Банковата система у нас с нови рекордни печалби

822
Банковата система у нас с нови рекордни печалби

© Pixabay

Печалбата на банковата система у нас достигна нови рекорди. Към 31 декември 2022 г. банките у нас записаха печалба от 2,1 млрд. лв., по данни на БНБ.

Резултатът спрямо година по-рано е с 663 млн. (ръст от 46,8%) повече. Той се дължи на спад на заделените провизии и на разходите за обезценка на финансови активи, приходи дивиденти, лихви и увеличени такси за обслужване на клиентите.  

Тенденцията следва ситуацията с европейските банки, които по време на пандемията заделяха по-големи провизии в очакване на бъдещи загуби. Така кредитните институции у нас са наваксали изоставането през 2020 г. и надминаха резултата отпреди пандемията.


Българските банки отчитат рекорд в кредитирането, като нетният им доход от лихви възлиза на 3,2 млрд. лв. и бележи ръст 17% или с 470 млн. лв. повече от 2021 г. Постъпленията от дивиденти от дъщерни дружества възлизат на 280 млн. лв. Събраният доход от повишените такси и комисионни е над 1,7 млрд. лв. – с 15,2 на сто над резултата от година по-рано. 

Разходите за отделяне на провизии са съпоставими с тези от миналата година и са за 586 млн. лв.

Банковата система запазва стабилността си въпреки инфлацията и войната в Украйна. Въпреки това БНБ предупреждава за риск от нарастване на задлъжнялостта при рязко покачване на лихвените нива и за влошаване на икономическите показатели.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg