Бизнес климатът през юни се влоши

903
Бизнес климатът през юни се влоши

През юни 2010 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 1.2 пункта спрямо май поради влошаване на бизнес климата в промишлеността, строителството и сектора на услугите.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" е с 2.4 пункта под майското си равнище, което се дължи на влошените оценки и очаквания на промишлените мениджъри за бизнес състоянието на предприятията.

По тяхно мнение настоящата производствена активност е леко намалена в сравнение с предходния месец, като същевременно има свиване на очакванията за развитието на дейността през следващите три месеца (намаление на балансовия показател с 4.2 пункта). По отношение на осигуреността с поръчки се отчита леко подобрение.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основен фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, и макар отрицателното й влияние през последните три месеца да намалява, то остава трайно високо от март 2009 г. насам, като средно за периода над 56% от предприятията посочват това затруднение.

Следващите по сила на въздействие негативни фактори и през юни са недостатъчното търсене от страната и от чужбина и финансовите проблеми. Относно продажните цени очакванията на промишлените предприемачи са в посока на запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

В сравнение с май съставният показател „бизнес климат" се понижава с 3.6 пункта поради увеличения песимизъм на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Същевременно се влошават и очакванията за дейността, а по отношение на персонала се очаква намаление през следващите три месеца. Анкетата през юни отчита още увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията и намаление на строителната активност, но с по-бавен темп в сравнение с предходните месеци.

Несигурната икономическа среда и финансовите затруднения продължават да са основни проблеми за строителните предприятия и през юни се посочват съответно от 62.2 и 66.7% от предприятията.

По отношение на продажните цени в строителството има очаквания за тяхното намаление през следващите три месеца.

През юни съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" възвръща 2.5 пункта от стойността си след неговия спад през миналия месец от 5.3 пункта. Това се дължи на леко подобрените мнения за настоящата и очакваната бизнес ситуация през следващите шест месеца.

По данни от бизнес анкетата обемът на продажбите през последните месеци е намалял, но има известен оптимизъм в очакванията за неговото повишение през следващите три месеца. Същевременно малко по-благоприятни са и очакванията за поръчките към доставчиците.

По отношение на персонала отново се очаква слабо намаление през следващите три месеца.

Недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда продължават да бъдат основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора, които засилват негативното си влияние през последните месеци.

По отношение на продажните цени в търговията на дребно мениджърите свиват очакванията си за тяхното повишение.

По данни от конюнктурната анкета в сектора на услугите съставният показател „бизнес климат" запазва приблизително равнището си от предходния месец (0.4 пункта намаление).

През юни настоящото търсене на услуги в сектора леко се е намалило спрямо май, като очакванията са то да се увеличи през следващите три месеца, като тези прогнози са малко по-ниски от дадените преди един месец.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да бъдат най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията.

Относно продажните цени мениджърите не предвиждат увеличение през следващите три месеца.

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg