Бизнес климатът в промишлеността у нас се влоши с 3 пункта през ноември

368
Бизнес климатът в промишлеността у нас се влоши с 3 пункта през ноември

През ноември общият показател на бизнес климата в България е с 1 пункт под октомврийското си равнище поради по-умерените мнения на мениджърите от промишлеността и строителството за бизнес ситуацията в предприятията. Това се посочва в последната бизнес анкета на Националния статистически институт (НСИ) за управленските нагласи.

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” през ноември е с 3 пункта под равнището от предходния месец. Това е в резултат на изместването на мненията на стопанските ръководители от “подобрение” към “запазване на същото” бизнес състояние.

Оценките им за настоящата производствена активност са по-оптимистични в сравнение с изразените през октомври, като прогнозите им за следващите три месеца са тя да се запази. Същевременно обаче осигуреността на производството с поръчки от чужбина се влошава, а от страната - остава непроменена спрямо месец назад, се посочва още в проучването.

Несигурната икономическа среда засилва негативното си влияние по отношение на факторите, затрудняващи дейността. Относно продажните цени около една пета от стопанските ръководители в отрасъла предвиждат увеличение.

През ноември стопанската конюнктура в строителството остава благоприятна, независимо че съставният показател “бизнес климат” пада с 3.3 пункта в сравнение с предходния месец, се казва в анкетата. Понижението се дължи на по-умерените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

По-нататък документа продължава, че подобно изместване на мненията има и по отношение на настоящата и на очакваната строителна активност, като същевременно е регистрирано известно увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи дейността на предприятията, продължават да бъдат конкуренцията в бранша, недостигът на работна сила и финансовите проблеми, като през последния месец се засилва и негативното влияние на фактора ”неблагоприятни климатични условия”.

Около една трета от мениджърите в строителството очакват увеличение на продажните цени в отрасъла през следващите три месеца.

По-оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през ноември покачват съставния показател “бизнес климат” с 3 пункта над равнището от предходния месец. Според НСИ се подобряват и прогнозите им както за поръчките към доставчици от страната, така и за обема на продажбите през следващите три месеца.

Относно факторите, затрудняващи дейността, по-малко предприятия са посочили, че имат проблеми, свързани с недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда, но в сравнение с октомври затрудненията с конкуренцията в бранша се увеличават.
По отношение на настоящото движение на продажните цени в търговията на дребно оценките са, че има повишение, а очакванията за следващите три месеца са тези цени да се задържат.

В сектора на услугите съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” през ноември се покачва с 1.5 пункта спрямо октомври. По-оптимистични са оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията, а и очакванията им за следващите шест месеца са то да се задържи на същото равнище (44.8% от предприятията) или да се подобри (50.8%).

Същевременно по-оптимистични са и очакванията на стопанските ръководители за търсенето на услуги през следващите три месеца. Относно продажните цени 76.2% от предприятията предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца, завършва акетата.

През ноември показателят за общия бизнес климат в страната се понижи с 1% до 46.8%, но трендът към подобрение се запази. В услугите и търговията на дребно стойността на показателя нарасна, докато в сектора на промишлеността и строителството той намаля.

Ако се отчете влиянието на сезонните фактори обаче, бизнес климатът се подобрява във всички сектори на икономиката, като най-значим е неговият растеж в услугите и търговията на дребно, е становището на Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерство на финансите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg