Бизнесът у нас сред най-оптимистично настроените в Европа

410
Бизнесът у нас сред най-оптимистично настроените в Европа

100 дни след приемането на България в ЕС очакванията на фирмите ни за икономическата среда в страната остават оптимистични и започват да се реализират. Бизнесът ни има високи очаквания в почти всички сфери – инвестиции, заетост, износ и се подрежда сред първите 5 страни от ЕС с подобни прогнози.

Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и член на борда на директорите на Асоциацията на европейските търговски палати Цветан Симеонов.

Българският бизнес е сред най-оптимистично мислещите делови среди, посочи Симеонов. Повечето от европейските компании предвиждат ръст на икономическото си благосъстояние, независимо от силното влияние върху ЕС на икономиката на САЩ, както и задържащата за повечето от страните данъчна политика.

България е в групата на Швеция, Дания, Латвия и Кипър със стойност на оценката над средната - почти 60 процентни пункта. За 66.1% от анкетираните фирми в нашата страна условията за стопанска дейност през 2007 г са добри и ще се подобрят, само 6.3 % от българските компании са с очаквания за влошаване на бизнес-климата.

Под средното ниво за ЕС са очакванията на фирмите в Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Полша, Словакия и Испания. Влошаване на бизнес-климата очакват във Франция, Финландия, Румъния, Полша, Литва. Негативен резултат – с отрицателни стойности (фирмите с негативни очаквания, надвишаващи тези с позитивни) посочват в Унгария и Словакия.

България участва за осми пореден път в изследването на Европалати. При предишни години очакванията на бизнеса ни не бяха съизмерими с реалното изпълнение, но само през първото тримесечие на тази година много от набелязаните планове вече се осъществяват, посочи Цветан Симеонов.

Сред причините за положителната тенденция са данъчните промени, той посочи още подобреното административно обслужване, намаляването на корупционния натиск, както и високия оптимизъм на инвеститорите с присъединяването на България към ЕС.

В голяма степен оптимизмът на българските предприемачи бе повлиян и от активната позиция на БТПП както по отношение на данъчната политика, така и към създаването на предвидима икономическа среда, допълни Симеонов.

Проблем по отношение на заетостта продължава да е недостигът на квалифицирана работна ръка. Други спънки са бавните темпове на реформите в съдебната система, вътрешния ред и администрацията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg