Бизнесът в България подкрепя въвеждането на обща данъчна основа в ЕС

385
Бизнесът в България подкрепя въвеждането на обща данъчна основа в ЕС

Според проучване на KPMG 70% от данъчните експерти, работещи в най-големите компании в България, одобряват въвеждането на Обща консолидирана корпоративна данъчна основа в Европейския съюз. Така очакванията на българския бизнес съвпадат с тези на европейския, където тази инициатива също среща значителна подкрепа - 78%.

Изследването, извършено от Lighthouse Research по поръчка на KPMG International, има за цел да оцени отношението на бизнеса към плановете на Европейската комисия за въвеждане на единна данъчна основа в рамките на ЕС. То обхваща над 400 от най-големите европейски компании, упражняващи търговска дейност в повече от една страна членка на ЕС. Анкетирани са експерти с опит в областта на международните данъчни въпроси, работещи във всяка една от 27-те страни-членки на ЕС (и Швейцария).

Плановете на Европейската комисия за въвеждането на единна данъчна основа предвиждат печалбите на компании, които развиват дейността си в повече от една страна членка на ЕС, да се изчисляват по единна формула, валидна за целия Европейски съюз, вместо по 27 различни формули, както е в момента. Впоследствие печалбите ще бъдат разпределяни в страните, в които тези компании развиват своята дейност и ще бъдат облагани в съответствие с техните данъчни ставки.

Проучването на KPMG показа, че голяма част от едрия бизнес в ЕС подкрепя създаването на Обща консолидирана корпоративна данъчна основа, като очаква, че тя ще доведе до по-опростени данъчни процедури и ще улесни бизнес-планирането. Като цяло все още няма единно мнение за това, как новата система ще се отрази на размера на данъчната тежест. В България 30% от интервюираните експерти предвиждат увеличение на средствата, които компаниите им плащат за данъци, други 20% смятат, че общата данъчна основа ще намали данъчните им разходи, а 40% не мислят, че тя ще доведе до някакви промени.

Общата консолидирана данъчна основа се посреща с различна степен на одобрение в страните членки на ЕС според проучването. Например в Чехия, Дания и Испания - 100% от данъчните експерти одобряват новата мярка, в Италия - 96%, в Гърция, Люксембург, Полша, Румъния, Словения и Швеция - 90%, в Германия - 84%, а в Австрия, Финландия, Унгария и Полша - 80%. От всички държави членки единствено Ирландия и Словакия не подкрепят плана на ЕК, като и в двете страни само 50% от интервюираните са заявили одобрение за идеята. В България Общата консолидирана корпоративна данъчна основа е подкрепена от 70% от интервюираните експерти.

Европейската комисия нееднократно е подчертавала, че в рамките на въвеждането на единна данъчна основа не се предлага унифициране на данъчната ставка в Европейския съюз. Въпреки това 69% от всички участници в изследването на KPMG са заявили, че подкрепят налагането на обща ставка във всички страни-членки. Само експертите във Великобритания, Кипър, Ирландия, Полша и Швейцария са се обявили против единната ставка. В България - за единна данъчна ставка - са 70% от запитаните.

Очаква се публичното обсъждане на предложението за Обща консолидирана корпоративна данъчна основа да стартира през 2008 г., като Европейската комисия се надява то да бъде прието до 2010 г. Много от интервюираните считат, че тези срокове са прекалено оптимистични. 66% очакват новата система да влезе в сила до 2015 г., а 85% предвиждат, че това ще се случи до 2020 г. Само 15% мислят, че предложението никога няма да бъде прието.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...