БНБ пуска в обращение комплект от малка и голяма златни възпоменателни монети

735
БНБ пуска в обращение комплект от малка и голяма златни възпоменателни монети

От 3 май 2007 г. Българската народна банка пуска в обращение малка и голяма златни възпоменателни монети „Св. Георги Победоносец”, съобщиха от банката.

Едва за трети път в историята си и то след 95-годишно прекъсване, Българска народна банка емитира две златни монети с еднакъв дизайн и номинална стойност от 20 и 100 лв., което прави новия комплект монети уникален за съвременното ни монетосечене.

С пускането им в обръщение, Българската народна банка продължава традицията да отсича възпоменателни монети на християнска тематика с изображения на светци, свързани със съответен църковен празник.

Светецът Георги Победоносец, на който са посветени монетите, е покровител на войниците, овчарите и стадата, а Гергьовден (6 май) заедно с Великден се смятат за най-големите пролетни празници.

Към монетите с лика на св. Георги Победоносец бе проявен и най-голям интерес в направената в края на 2005 година анонимна анкета в интернет страницата на БНБ.

Резултатите от нея показаха, че 94% от всички гласували са предпочели отсичането на монетите с изобразен на тях св. Георги Победоносец. Златната сплав, от която са изработени двете монети е с проба 999/1000, като малката е с тегло 1.55 гр., а голямата е с тегло 8.64 грама.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg