Борисов се направи на представител на бизнеса в МИЕТ

1147
Борисов се направи на представител на бизнеса в МИЕТ

Премиерът Бойко Борисов се направи на представител на бизнеса пред служителите на МИЕТ, за да разбере къде и как да подаде необходимите 12 документа за кандидатстване по ОП "Конкурентоспособност", предаде БГНЕС.

Премиерът пристигна в централата на ОП "Конкурентоспособност" заедно с министъра на икономиката Делян Добрев и социалния министър Тотю Младенов по повод сливането на междинното звено и Управляващия орган по ОП "Конкурентоспособност". На Интернет страницата на Управляващия орган има една рубрика "Отворени процедури", отговори на Бойко Борисов Велина Попова, експерт в министерството.

"Искам да знам след 3 месеца като дойда какво ще проверявате или като ми се оплачат от вас да знам какво не сте свършили", каза премиерът. Поради внезапна засечка в мрежата Борисов репликира в типичния си стил: "Аз съм дошъл от село и вие ще ми кажете - елате утре, че Интернетът не работи". "Не, няма да ви кажа така", не се предаваше експертът и обясни по-подробно конкретните стъпки за кандидатстването. Министър Делян Добрев покани премиера в приемната на Управляващия орган, за да се запознае с начина на работа на персонала.

В Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" Главната дирекция минава на подчинение на министъра на икономиката, а главният директор става ръководител на Управляващия орган, за да се постигне повече гъвкавост и оперативност при управление на програмата, обясни в презентацията си пред премиера и медиите министърът на икономиката Делян Добрев. Оптимизира се структурата на отделите. От 12 стават 6 в новата дирекция, което намалява бюрокрацията, каза той. Поставят се съкратени срокове за вземането на експертните решения, а подписите от 24-30 за одобряване на един отчет, стават 12, похвали се министърът.

Размерът на договорените средства за 2012 г. по ОП "Конкурентоспособност" са 502 485 274 евро, а размерът на средствата за договаряне до 31.12. 2013 г. се оценяват на 659 730 288 евро.

Сред установените слабости, за да се пристъпи към тези промени, са забавянията на постъпилите проектни предложения, бавният и некачествен оценителски процес, големият брой съгласувателни процедури за одобряване на отчети и искания за плащания, забавяне на плащанията към бенефициентите и др., уточни министърът на икономиката.

Делян Добрев посочи, че при тези промени ще се промени качеството на работа при запазване на експертния състав, ще има по-добро заплащане и по-висока мотивация на експертите, ще има по-прозрачни и ясни отношения с бенефициентите, ще се проявява повече взискателност за скорост и качество към преките ръководители и експертите.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg