Брюксел поиска да променим правилата си за ДДС

658
Брюксел поиска да променим правилата си за ДДС

Европейската комисия официално поиска от България да промени своите правила за данъка върху добавената стойност (ДДС).

В България правилата, свързани с условията за възстановяване на ДДС на данъчнозадължени лица, които са обект на ревизия, дискриминират лицата, участващи в операции в рамките на Европейския съюз.

Съгласно българското законодателство ДДС на данъчнозадължените лица, обект на ревизия, се възстановява в края на ревизионната процедура.

Същевременно обаче националното законодателство определя специални срокове за ревизиите на данъчнозадължените лица, които извършват операции в рамките на Съюза. Тези срокове са два пъти по-дълги от сроковете, приложими спрямо лицата, извършващи трансакции, които са предимно в рамките на държавата.

Ако данъчнозадължените лица, които извършват операции в рамките на Съюза, желаят да възстановят средствата преди края на ревизията, те трябва да представят обезпечение или банкова гаранция за два пъти по-дълъг период.

Комисията смята, че правилата, създаващи дискриминация между данъчнозадължените лица, които извършват операции само в рамките на държавата, и тези, които извършват операции с други държави-членки на Съюза, са несъвместими с директивата за ДДС и с принципа на пропорционалност.

Това искане е под формата на мотивирано становище (втори етап от процедурата за нарушения). Ако в рамките на два месеца правилата не бъдат приведени в съответствие с искането, Комисията може да сезира Съда на Европейския съюз.

По този повод от Министерството на финансите заявиха, че към този момент във финансовото ведомство не е получено официално писмо с мотивирано становище от Европейската комисия, че е налице нарушение на правото на ЕС. След получаване на мотивираното становище, ще бъдат предприети необходимите действия.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg