Бум на новообразувани дела за несъстоятелност

1851
Бум на новообразувани дела за несъстоятелност

Със 141% се е увеличил броят на българските фирми в открита процедура по несъстоятелност за деветте месеца на миналата година. Тенденцията е те да нарастват лавинообразно - това сочат данните на Международната компания за управление на кредитния риск „КОФАС-БЪЛГАРИЯ", изнесени по време на семинар за търговската несъстоятелност във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър".

Бумът на новообразуваните дела са в София и Варна, като в морската столица само за първите месеци на тази година откритите процедури са колкото за цялата 2009, заяви председателят на Варненския Окръжен съд Ванухи Аракелян. Според нея двата града се характеризират с бурно икономическо развитие, а кризата засяга основно сектори като строителство и услуги.

Мотивите за търговска неплатежоспособност в последно време вече се универсализират, подчерта Аракелян пред участниците в семинара. Фирмите твърдят, че изпитват дефицит на оборотни средства, което им пречи да обслужват падежите по поетите задължения към банки и други финансови институции. Последващото ново рефинансиране отново със заемни средства води до трайно нарастване и задълбочаване на кредитната задлъжнялост.


Тенденцията е изключително тревожна, защото се съчетава с основните симптоми на кризата - спад в търсенето и свито потребление. Рефлексията им върху фирмите е спиране или изключително свиване на дейността, а оттам и намалени приходи, което не позволява събиране на вземанията или обслужване на кредитните задължения, следствие на което се предприемат действия по принудително изпълнение.

Анализът на делата показва, че затрудненията на търговците не са временни, а резултат на трайно, постепенно и необратимо декапитализиране на дружествата, придружено с тенденция за увеличаване на тяхната финансова задлъжнялост, подчерта Ванухи Аракелян. Според нея това е универсалната матрица в огромен процент от исканията за откриване на производство по несъстоятелност. Специално във Варна заведените дела по молба на длъжника и по молба на кредитора следват паритет, обясни председателят на Окръжния съд.

За първи път съдиите в морската столица се сблъскват и с практиката по откриване на дела за стопанска непоносимост. За миналата година те може и да са били само 8 на брой, но това е ръст от 800%, защото досега не сме имали искане за промяна или прекратяване на сключени договори, заради неблагоприятни или извънредни обстоятелства, обясни Аракелян. Такива са, например, договорите за наем, които ако се променят или прекратят задължават фирмите да плащат огромни неустойки, добави тя.

Финансовата криза ескалира и поставя изключително сериозни и специфични юридически въпроси пред несъстоятелността, подчертаха участниците в семинара във ВСУ „Черноризец Храбър". Той е част от започналата в петък лятна научна сесия на Юридическия факултет на висшето училище, за която във Варна се събраха живите класици на правото, декани на юридическите факултети у нас, експерти от държавната администрация, председатели на апелативни и окръжни съдилища, преподаватели и студенти. Паралелно с лятната сесия във висшето училище се проведе и Деветата международна конференция по приложна психология с участието на учени от три континента - Европа, Африка и Азия.

Практиката на съдиите показва, че са необходими законодателни промени, и по конкретно създаване на предпазен конкордат, за да се избегнат верижните несъстоятелности и увреждане интересите на длъжника, кредитора и трети добросъвестни лица. Има редица случаи, в които се прави опит за изкуствено проточване на делата, посочиха съдиите по търговско право. Например, кредитор открива производство в София, а длъжникът му се пререгистрира за 2 дни във Враца или Монтана, или неадекватно прилагане на решенията за фалит.

На снимката: Ванухи Аракелян

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg