Бургас-Александруполис, НАБУКО и АЕЦ „Белене” гарантират енергийната сигурност на ЮИЕ

1108
Бургас-Александруполис, НАБУКО и АЕЦ „Белене” гарантират енергийната сигурност на ЮИЕ

Стратегическите проекти Бургас-Александруполис, НАБУКО и АЕЦ „Белене” ще гарантират енергийната сигурност на Югоизточна Европа и Западните Балкани, ще осигурят нови източници и маршрути за оформящия се общ европейски енергиен пазар. Това подчерта премиерът Сергей Станишев на срещите си със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Брайза и с вицеканцлера на Австрия Вилхелм Молтерер.

Той изтъкна, че България е активна и конструктивна страна-член на ЕС в изграждането на общата енергийна политика, която е насочена към сигурност на доставките, конкурентоспособност и устойчиво развитие при опазване на околната среда.

Днес Европейската комисия даде положително мнение за проекта АЕЦ „Белене”. Тя реши в съответствие с изискванията на Договора за Евроатом да подкрепи програмата за построяване на нова атомна електроцентрала.

С геостратегическото си положение България има ключова роля при осъществяването на големи енергийни инфраструктурни проекти, свързващи стария континент с други региони, каза заместник-помощник държавният секретар Матю Брайза, който е на работно посещение у нас. Той изтъкна, че САЩ подкрепя реализирането на проектите Бургас-Александруполис и НАБУКО, тъй като те дават по-голяма сигурност на европейския енергиен пазар. Американският дипломат подчерта, че диверсификацията в условията на конкуренция дава възможност да се избира между няколко различни източници, което ще увеличи енергийната независимост. Той подчерта, че Вашингтон подкрепя енергийната общност в Югоизточна Европа, защото се гарантират стратегическите интереси на техните съюзници в района.

Според българската страна газопроводът НАБУКО, който е един от 4-те приоритетни енергийни проекта на ЕС, има огромно значение за намаляване на зависимостта от един източник и доставчик на енергоресурси и ще осигури достъпа на страните от региона и ЕС до газовите ресурси на Каспийския регион и Близкия изток. Министър-председателят още веднъж изтъкна заинтересоваността ни от проекта посочвайки, че България досега е била изключително активна.

Американският дипломат каза, че се надява газопроводът да бъде реализиран през следващите години и да пренася суровина от Каспийския регион. Премиерът от своя страна подчерта, че е поставил въпроса за участието на Азербайджан чрез доставки от находище Шахдениз при неотдавнашното си посещение в Кавказкия регион. С азербайджанския си колега Артур Раси-Заде са се договорили газовите дружества на двете държави Булгаргаз и Socar да обсъдят въпросите на експертно ниво през следващите месеци.

На срещата бяха обсъдени перспективите за изграждане на сложната газопроводна система Южен поток. Американската страна изрази подкрепа за превръщането на България в регионален и европейски транзитен и разпределителен център на газ и петрол. Изтъкната бе необходимостта от задълбочено анализиране на всички геополитически, пазарни и юридически аспекти на газовите проекти.

Проектът НАБУКО бе дискутиран и на срещата на премиера Сергей Станишев с вицеканцлера и министър на финансите на Австрия Вилхелм Молтерер. И двете страни откроиха необходимостта от ускорена реализация на трансграничния газопровод, който е съвместна инициатива на газовите дружества на 5 държави – българското Булгаргаз, австрийското ОМV, румънското Трансгаз, турското Боташ и унгарското МОЛ.

По предварителни оценки дължината на НАБУКО ще е около 3 300 км и той ще свърже централно европейските пазари със страните-производителки от Черноморско-Каспийския регион и Централна Азия. Проектната му мощност е 31 млрд. куб. м газ годишно. Необходимите инвестиции за изграждането на проекта ще са около 5 млрд. евро, сочат предварителните прогнози.

Премиерът и вицеканцлерът, който е на еднодневно официално посещение в София по покана на министър Пламен Орешарски, обсъдиха и икономическите отношения между България и Австрия. Двамата подчертаха, че през последните години икономическите отношения са изключително динамични. Австрия е инвеститор №1 у нас. За периода 1992-2006 г. австрийските инвестиции са 3.454 млрд. долара, което е 17 на сто от всички преки чужди вложения. България става все по-стратегическо място за австрийската икономика, сочи доклад на Австрийската национална банка. Австрийските финансови инвестиции заемат 26% от пазарния дял в банковия сектор в страната. Капиталовложения са направени в почти всички сектори от икономиката ни – енергоразпределение, телекомуникации, финанси, търговия и др.

imageДвете страни са важни търговски партньори. Стокообменът през 2006 г. е 779.9 млн. долара, което е ръст от 24.3% спрямо предходната година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg