Бюджетен дефицит до 1.8% е допустим

922
Бюджетен дефицит до 1.8% е допустим

Бюджетен дефицит до 1.8% няма да въздейства негативно върху икономиката. Това е станало ясно в преговорите с МВФ, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Всяко ниво над 2.5% на дефицита значително повишава финансовата нестабилност на страната ни и може да има негативни последствия, са казали от фонда, допълни Дянков.

Всички международни и уважавани институции са дали положителни оценки на дейността на правителството, заяви и Бойко Борисов по време на проведената в Министерски съвет пресконференция.

България и Естония са отличници по фискална политика и се дават като пример в останалите страни от ЕС, допълни Борисов.

Трябва да се има предвид, че прогнозата на правителството за ръста на икономиката се отличава само с 0.1 процентен пункт от прогнозите на световните организации. За сравнение Борисов даде пример за очаквания ръст от над 5% от предходния кабинет за изминалата година при отрицателен от над 4%.

Това са над 9 процентни пункта разлика, като недалновидната политика е била в основата на големите разходи и тежкото наследство, което новият кабинет е получил. Първите положителни ефекти от провежданата от новото правителство строга фискална политика са вече налице.

Правителството ще продължава да провежда умерена балансирана политика, като целта ще е бюджетен дефицит от дадените като отправна точка от МВФ 1.8%.

Ще продължи и изплащането на поетите от предходния кабинет задължения към фирмите след щателна проверка на това, което е договорено и изпълнено, допълни Дянков.

Това се очаква да даде глътка въздух на бизнеса през първото тримесечие на годината, както и по отношение на изплащане на дължимото ДДС.

Валутният борд свърши своята работа през последните 13 години, като в момента усилено се работи за присъединяването ни към валутния механизъм ERM 2. Това ще е естествен изход от борда, като въвеждането му значително ще повиши имиджа и доверието на чуждестранните инвеститори в страната ни.

Разбира се, пред страната ни тепърва има много предизвикателства, допълни Борисов. Спазването на строга фискална политика обаче, не е е самоцел, а резултатите от нея ще се отнасят не само за целия български народ, но и за нашите деца и внуци, допълни премиерът.

За намаляване на ДДС и социалното бреме може да се мисли едва през 2011 година и то при ясни признаци за край и излизане от кризата, отговори Борисов на зададен му въпрос.

Той уточни, че правителството е получило много сериозни похвали от международните финансови институции за водената политика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg