Деница Сачева: Мярката 60/40 няма да бъде единствената

625
Деница Сачева: Мярката 60/40 няма да бъде единствената

За първи път се намираме в извънредно положение. След като мине кризата, можем да обсъждаме много по отношение на грешките, но сега е по-добре да се вземат някакви решения, отколкото да стоим "в безтегловност" и да не правим нищо.

Това заяви пред Българската национална телевизия социалният министър Деница Сачева.

"По отношение на медицинската част правим всичко възможно, колкото и драстични да изглеждат мерките, те да бъдат умерени на фона на това, което се случва по света. Същото важи и за икономическите мерки - те трябва да бъдат балансирани", коментира Сачева.


"Никога не сме казвали, че мярката 60:40 ще бъде универсална и ще помогне на абсолютно всички в България", заяви тя.

На въпрос защо работодателите твърдят, че мярката всъщност не е 60/40, а 23/77, Сачева коментира, че няма разминаване в сметките.

"От самото начало уточнихме, че става въпрос за 60% от осигуритения доход на работника. Това е схема, която трябва да помогне и на служителите. Рабодотателите изчисляват процента от общите си разходи за труд, а ние - от осигурителния доход на работника. В цената на труда обаче се включват и други разходи", заяви още социалният министър.

Според нея, ако дадена компания смята да фалира или да не работи в следващите месеци, тя може да използва директно фонда за гарантиране на вземанията, за да изплатят парите на работниците си, вместо да се възползва от краткосрочната програма за запазване на заетостта.

Ако обаче работодателят е инвестирал време и пари в своя екип, за него няма да е добре просто да го съкрати и след това да търси нови кадри.

Горанов: Готвим се за най-негативния сценарий и спад на БВП с 3%В актуализирания бюджет ще бъде заложен спад на приходите с 2.4 милиарда лева и увеличение на разходите с 1.07 милиарда лева.


"Това е мярка, която ще послужи за "мост" в следващите три месеца. Тя е краткосрочна и затова трябваше да се реализира бързо. В противен случай тя нямаше да има ефект", заяви още Сачева.

По думите ѝ тепърва предстоят разговорите за това колко е важно да работим на светло и да се осигуряваме на реалните си доходи. Освен това социалният министър уточни, че за самоосигуряващите се още няма конкретни мерки, освен възможността за взимане на безлихвен заем, но в бъдеще ще бъдат приложени и други "спасителни" механизми.

"Още обмисляме какво може да се направи по европейските програми. Схемата 60/40 няма да остане единствена. Предстоят допълнителни мерки в подкрепа на малките и средните предприятия, със сигурност ще помислим и за самоосигуряващите се", коментира Сачева.

"Не очакваме много европейски средства. Засега реорганизираме тези, с които вече разполагаме. По линия на Оперативна програма Развитие на човешките ресурси имаме 60 милиона лева, които ще бъдат пренасочени към здравната система. От днес стартира и схема за подкрепа на общините в размер на 45 милиона лева, като 20 млн. бяха непланирани , а 25 млн. са от друг проект, който беше преобразуван за патронажната грижа.

Парите ще отидат за наемане на хора за подпомагане на социалния патронаж. за закупуване на храни, лекарства и плащане на сметки на самотно живеещи, на хора с увреждания и т.н.", каза още социалният министър.

По думите на Сачева от начаото на кризата (13 март) досега около 9900 са безработните вследствие на мерките за ограничаването на пандемията.

"Около 4000 души пък са си намерили работа, защото има бизнеси, които разрастват своите поръчки - хранителни магазини, онлайн търговия, доставки, кол центрове", каза още социалният министър.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg