Девет стандарта за 20 месни продукти от свинско, говеждо и пилешко месо влизат в сила от днес.

Стандартите са за кайма, кебапчета и кюфтета, сурова наденица, варени и варено-пушени колбаси, кебапчета и кюфтета от пилешки меса, карначета от пилешко месо, траен варено-пушен салам, малотрайни колбаси.

След появата на стандартите няма да може да се влагат консерванти. Това са стандарти, които максимално се приближават до Българския държавен стандарт и те се въвеждат със заповед на директора на Националната ветеринарно-медицинска служба, за да се избегнат дългите процедури в Института по стандартизацията.

Продуктите, които са произведени по тези стандарти, ще носят знака „Стара планина". Не се допуска съдържание на соя, картофено нишесте, фибри или механично обезкостено месо.

Месопреработвателите, които искат да произвеждат продуктите „Стара планина", трябва да подаде заявление в ДВСК, да бъде направена проверка за готовността за производство на тези продукти.

Източник: БНР