Димитров: Тази есен финализираме преговорите по проект "Джеръми"

572
Димитров: Тази есен финализираме преговорите по проект

Планира се през есента тази година да се финализират преговорите и да се подпишат документите с ЕИФ по проект "Джеръми". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров от парламентарната трибуна в отговор на изказване на народния представител Стефан Софиянски по време на обсъждането на вота на недоверие към правителството.

Министър Димитров обясни, че по проекта "Джеръми" ще се усвоят около 200 млн. евро. Има два начина за използването им: единият е чрез превеждането на средствата на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), от където се разкрива сметка в България и фондът управлява тези пари. В края на периода, в резултат на тази схема, всички пари ще бъдат раздадени като грантове и там няма да има нищо, заяви Димитров.

По думите му вторият модел е чрез създаването на холдинг в България или на дружества със специална цел, като средствата се дават на този холдинг, който първоначално е 100%
собственост на ЕИФ, а след това, до края на периода на българската страна става 100% собственик на това дружество. Парите се дават като револвиращи кредити и в края на
периода тези пари ще останат в България, като след 2013 г. ще могат да се използват, обясни министърът. По думите му първият модел е по-прост и по него ЕИФ е подписал договори с Гърция, Румъния и Словакия.

През декември се споразумяхме с ЕИФ да направим холдинговия модел и да го реализираме тук, защото това отговаря на интересите на България, заяви министър Димитров. Той посочи, че през януари са проведени преговори с фонда, като е договорено изпълнението на проекта "Джеръми" да премине през два етапа: регистриране на дружеството със специална цел, 100 % собственост на ЕИФ в България, а втория етап - създаване на дружества със специална цел между ЕИФ и Българската банката за развитие. Това е възможно едва след получаване на одобрение от ЕК, добави министърът.

През април са представени първите варианти на рамково споразумение, финансиращо споразумение, писмо за разходите и предложение за изпълнение на инициативата "Джеръми" в България, както след това са представени и други варианти на тези документи. На преговорите през юли са обсъдени детайли от документите. Очаква се есента преговорите да бъдат финализирани, каза министърът.

Смятам, че при следващото си изказване депутатът Софиянски ще се спре и на драматичното състояние на българската икономика, което, според всички международни анализатори, ама никак не е драматично, но много разчитам диалогът от политици с опит да не бъде с уличната тематика, завърши изказването си министър Петър Димитров.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg