Димитров: Увеличeнието на газа трябва да е над 28.8%

368
Димитров: Увеличeнието на газа трябва да е над 28.8%

Това не е окончателният вариант каза министърът на икономиката и енергетиката Пламен Димитров по повод на показан в медиите договор на Газпром с Булгаргаз. Според него някой от МИЕ е дал предварителен вариянт.

 Договорите с Газпром са от 1997 г., а другият от 1998г. Тогава руската страна предлага постепенно да се увеличават цените, като минат на пазарни цени от 2012 г. А договорът принципно е до 2030 година, с което руската страна се ангажира да осигурява газ на България. Има 9-месечно закъснение с повишаването на цената, обясни министърът. Бизнесът беше доволен, но сега не може да не се вдигнат цените, категоричен е той. Цената на входа на границата на България се плаща авансово. Увеличението се очаква да стане с 28.8%, но според министъра повишението трябва да е по-голямо, тъй като сега Булгагаз плаща 75% от цената.

Той каза, че ЕК не приема такова дотиране от страна на държавата. Цената за бизнеса в Румъния е два пъти по-висока от тази в България. Ако цената се вдига само в България, това би вредило на бизнеса, но тази тенденция е световна, подчерта Петър Димитров. От страна на работодателите считат, че договорът не е прозрачен, защото самият министър е коментирал, че има различни варианти и определя кой документ е автентичен и кой не.

Според Димитров има прозрачност, защото работодателите участват на всеки три месеца в обсъждания с ДКЕВР. Договорът е променен през 2006г. и бизнесът може да си купи газ от където поиска – от Румъния, Турция, Русия, посочи министърът. Според работодателите министър Димитров трябва да защитава интереса на българската индустрия. Но Димитров неколкократно подчерта, че цената на газта е най-евтина в България. Транзитните такси са вървели като субсидия на държавата, а не като инвестиции.

Това, което е станало с Кремиковци от 2007 г. , когато комбинатът е дотиран,заплашва страната със санкции от страна на ЕК. Той се е надявал синдикатите да предложат разумни компенсации, но те не са предложили нищо. До сега това го прави държавата с помощите на хората за енергийни нужди.

Според него няма енергиен проблем за България. Той е категоричен, че ако тези, които не си плащат, започнат да си плащат нещата ще се променят. Според работодателите ДКВЕР като регулиращ орган трябва да намери най-добрият вариант. Трябва да се търси взаимноизгодно решение подчерта Димитров. На политическо ниво трябва да се търси решение, според него. Димитров каза, че трябва да се мисли на ниво МИЕ, на ниво Министерство на финансите. Но за да се даде за енергийни нужди, трябва да се вземат от другаде, посочи Димитров.

Той заяви категорично, че в Енергийния холдинг ще покани представители на работодателите като наблюдатели. Димитров счита, че не е задължително днес точно да се вземе категорично решението за повишаване на цената на газа с 28.8%, а да се помисли как да стане това плавно.

Източник:БГНЕС

Още по темата:

ДКЕВР решава за цената на природния газ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...