ДКЕВР потвърди решението на Тристранния съвет за поскъпването на газта

398
ДКЕВР потвърди решението на Тристранния съвет за поскъпването на газта

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши пределната цена на природния газ да бъде коригирана с 23.89% за четвъртото тримесечие на 2008 г.

С приетото днес решение цената на синьото гориво от 1 октомври ще бъде 538.66 лв. за 1000 куб. м. без ДДС. Корекцията е с 103.86 лв. върху прилаганата в момента от Булгаргаз ЕАД цена на синьото гориво, която е 434.80 лв. за 1000 куб. м. без ДДС.

На открито заседание миналата седмица беше разгледано първоначалното предложение на експертите на регулатора за промяна с около 29% и бяха изслушани аргументите на газовото дружество. По указания на членовете на комисията, работната група отново преразгледа възможностите за понижение на цената.

 Извършен беше допълнителен анализ на данните за покачването на курса на щатския долар, за промяната в цената на алтернативните горива на международните пазари, тенденцията за ръст в потреблението на природен газ през зимния период и повишените възможности за ползване на природен газ от газохранилището в Чирен. По този начин с 50 млн. куб. м. беше намалено закупуването на природен газ от доставчиците с най-високи цени.

Проведоха се обсъждания в Консултативния съвет към ДКЕВР, експертни консултации с представители на принципала на Булгаргаз ЕАД – Министерството на икономиката и енергетиката и задълбочено разглеждане на проблемите от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 Съобразно фактическата ситуация и в изпълнение на своите правомощия по Закона за енергетика ДКЕВР днес взе балансиращо интересите на доставчици и потребители решение да коригира цената на природния газ с 23.89%, в която е включена надценка за Булгаргаз ЕАД от 0.5%. Според експертите на комисията новата цена ще гарантира на газовото дружество безпроблемно осъществяване на лицензионната му дейност.

Източник: БГНЕС

Още по темата:

Газта ще поскъпва на два пъти с близо 50%

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg