До 33 градуса ни очакват през май

1487
До 33 градуса ни очакват през май

Най-ниските температури през месец май ще са между 3 и 8°, а най-високите – между 28 и 33° - това е прогнозата на националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Тази година се очаква средната месечна температура през май да бъде около нормата, а валежите – средно около нормата, като се има предвид че ще има райони, главно равнинни, където ще бъдат под нормата.

Първото десетдневие на май ще започне с високи температури и слънчево време, но постепенно те ще се понижат и нормализират. През втората половина от десетдневието се очаква атмосферата да е по-лабилна и да има валежи, а температурите да са около нормалните. Тогава има вероятност и за градушки.

Неустойчивостта ще се запази и през първите дни от второто десетдневие. Впоследствие се очаква по-стабилно време.

Повишена вероятност за краткотрайни валежи има около 15-18-ти, а през последните дни от десетдневието времето да е предимно слънчево, а температурите слабо да се повишат.

През третото десетдневие времето ще остане топло, но с нормални за сезона температури. Преваляванията ще са краткотрайни, с локален характер – повече и по-чести през втората половина от десетдневието в планинските райони.

В началото на месеца Слънцето ще изгрява в 6 ч. и 21 мин. и ще залязва в 20 ч. и 27 мин. Продължителността на деня ще е 14 часа и 6 минути.

В края на месеца Слънцето ще изгрява в 5 ч. и 52 мин. и ще залязва в 20 ч. и 58 мин. Продължителността на деня ще е 15 ч. и 6 мин.

В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18°. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Средната месечна температура през май в по-голямата част от страната е между 16 и 18˚, по Черноморието и във високите полета – между 14 и 16˚, в планините – от 2-4˚ по високите части над 2000 m до 12-13˚ в по-ниските.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg