Добрев: 1 млрд. лв. могат да влязат в малките и средни предприятия до края на годината

1356
Добрев: 1 млрд. лв. могат да влязат в малките и средни предприятия до края на годината

Българо-руски енергиен проект няма да има, такава е и позицията на премиера Бойко Борисов. Това заяви в сутрешния блок на бТВ новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По думите му в момента се обсъждат възможностите за готовия реактор. Единият вариант е да бъде направен като 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Може и да се направи опит реакторът да бъде продаден на друга държава, която в момента строи централа.

"Решението дали ще строим реактор на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъде взето след обществено обсъждане, за да е най-правилното", уточни Добрев. Това, по думите му, може да стане, след като бъдат разгледани всички ползи - колко ще струва проектът, на каква цена ще бъде произвежданата електроенергия, ще имаме ли пазари след 7-8 години, за колко години ще се изплати.

Делян Добрев обаче се съмнява, че до края на месеца в министерството ще имат цялата информацията, която им е нужна.

Според Делян Добрев по-важно в момента е да се подкрепи икономиката.

"Постоянно говорим за енергетика, но трябва да обърнем внимание на икономиката, която отчита ръст, но много малък. Малките и средните фирми чувстват натиска на кризата, затова трябва да получат подкрепа", заяви новият министър. "В целия свят малките и средни предприятия вадят държавите от кризата".Според него трябва целенасочено да се хвърлят усилия в тази насока и това няма да остане в сферата на приказките, защото има мощно оръжие – парите на европейските данъкоплатци.

"Чувствам се уверен, че ще се справя, защото познавам добре ОП „Конкурентоспособност”", заяви Делян Добрев. По думите му е абсолютно постижимо до края на годината в малките и средни предприятия да влязат до 1 милиард лева– или като безвъзмездна помощ или по програма Джереми .

Същевременно Делян Добрев коментира, че поема министерския пост с огромно притеснение и напрежение.

"Притеснявах се да стана и заместник-министър, но за тези 10 месеца смятам, че се справихме с много проблеми”.

Той допълни, че работата, с която се заема, е „неблагодарна” и сега започва да се замисля дали ако може да се върне 4-5 години назад, би поел по политическия път отново.

На определенията, които се появиха, че е „поредната калинка” в правителството (от името на бившия шеф на ДФ „Земеделие” Калина Илиева, която се оказа с фалшива диплома за висше образование – бел. ред) Добрев отговори с подробна информация за образованието си, която всеки може да провери.

В коментара за своя предшественик Трайчо Трайков, с когото „работили добре 10 месеца”, той бе лаконичен – не присъствал на отстраняването му. Разговарял обаче с него по телефона, без да знае, че от другата страна е министър в оставка: „Говорихме за „Горубсо Мадан”, казах му какво трябва да се направи, но звучеше незаинтересован. В този разговор обаче не каза, че си отива от министерството. В момента, в който затворих, една журналистка ми звънна и попита дали е вярно, че Трайков си отива, отказах да коментирам”.

Делян Добрев обясни, че после е говорил по телефона с премиера, както и с вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков.

"Обадиха ми се по телефона и тримата, но не знам дали са били заедно", заяви Добрев. "Бях изключително потресен от това, което се случваше. Вечерта мислех, че моето име единствено се обсъжда. Не помня дали Дянков или Цветанов ми звънна пръв и това не е важно", обясни Делян Добрев.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Maraiza
# 0
03:03 | 29 March 2012
The answer of an epexrt. Good to hear from you.
Башбудала Наивхарсъз
# 1
13:03 | 20 March 2012
Ще има ли за по едно Бентли,от тия де парите на европейските данъкоплатци.Уф тука някой май яде доматите комплект с притките
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg