Доходите са се увеличили с 5% през 2011 г., разходите - с 8.6%

1325
Доходите са се увеличили с 5% през 2011 г., разходите - с 8.6%

Издръжката на живот в края на 2011 г. е 536.53 лв. на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни с две деца. Общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2146 лв., за да покрива средните си разходи за нормален живот. Това показва наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот през декември 2011 г. на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ), предаде БТА.

На годишна база абсолютната стойност на издръжката на живот е нараснала с над 25 лв., а средно за четиричленно домакинство с около 101 лв.

Границата на бедност през миналата година е 202.03 лв. за един човек. Под границата на бедност са около 23% от домакинствата в страната с общ доход на човек до 202 лв. С общ доход на човек от домакинството до 270 лв. са около 43.2%, а с доход на човек от домакинството над издръжката на живот са около 12.3 процента.

Данните на ИССИ показват, че цените на хранителните стоки от първа необходимост през година са нараснали, което води до още по-силно свиване на потреблението, коментира Виолета Иванова от института към КНСБ.

Месото и месните продукти са поскъпнали с 1.4% за четвъртото тримесечие на миналата година и с 5.2 процента годишно.

Цените на млякото и млечните продукти са се повишили с 0.2%, зеленчуците и зеленчуковите консерви с 16.6%. Чувствително върху издръжката на живот се отразява поскъпването на захарта и захарните изделия с 23.8% на годишна база. Основно е повишена цената на захарта с 45%, а шоколадовите изделия са поскъпнали средно с 12.6%.

Сред основните фактори, повлияли върху нарастването на издръжката на живота са повишените от 1 януари акцизни стоки върху въглищата, бензина, цигарите, поскъпването на някои от основните хранителни стоки, както и на горивата в света, увеличението на цените на природния газ, електроенергията за битови нужди и топлоенергията, питейната вода.

Доходите растат с 5%, разходите - с 8.6%, сочат изследването на НСИ за трето тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на предходната година.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Бончо
# 0
16:01 | 17 January 2012
Не знам от къде ги вадите тия данни, но аз знам, че заплатата ми като служител не е мръднала с нито лев от 2009г.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg