Докладът на ЕС съдържа фактологични неточности, смята Борис Велчев

397
Докладът на ЕС съдържа фактологични неточности, смята Борис Велчев

Докладът на ЕК съдържа фактологични неточности, посочи главният прокурор Борис Велчев.

Той уточни, че в доклада се коментира, че е приет нов закон за съдебната власт, в който не е предвиден постоянно действащ Висш съдебен съвет.
„Не знам откъде е направен този извод" - посочи Велчев.

Според него е странен начинът, по който е отразен в доклада напредъкът на България в противодействието на прането на пари.

„Факт е, че към днешна дата има 21 присъди за пране на пари, 8 от които са осъдителни, като 6 от тях са влезли в сила.

От оправдателните присъди една е влязла в сила, 3 са протестирани" - каза Велчев, като посочи, че в доклада пише, че присъдите за пране на пари са 5, което според него е трудно обяснимо.

Главният прокурор припомни, че до преди една година в България е нямало нито една присъда за пране на пари и че постигнатите 12 присъди за една година говорят за добрата работа в тази посока и на прокуратурата, и на органите на МВР.

„Аз не се срамувам и от оправдателните присъди, тъй като те също помагат за формиране на практика на съдилищата и показват, че в тази посока се роботи добре" - допълни Велчев.

Главният прокурор заяви, че никой не отрича, че прогресът в противодействието на организираната престъпност и корупцията е недостатъчен.
Според него причината за това Европейската комисия да е толкова критична към нас по отношение на противодействието на корупцията е че няма високопоставени фигури в затвора.

„Това е факт, също така е факт, че когато имаме данни за образуване на производства срещу високопоставени фигури, сме образували такива производства" - изтъкна Велчев.

Като пример той посочи, че не се сеща за нито един бивш директор на Държавния резерв, който да не е обвиняван и уточни, че делата на всичките са вече в съдебна фаза - влезли са в съда, обвинителните актове са готови, включително и последният, който беше внесен преди няколко дни.

„Не знам какво се очаква под „корупция по високите етажи на властта" и „високопоставени лица, привлечени към наказателна отговорност", но практиката показва, че когато имаме данни, реагираме" - коментира Борис Велчев.

Според него има разминавания в очакванията, но той е категоричен, че ако има данни за престъпление, извършено от министър, ще бъде образ дело срещу министър, обаче няма да бъде образувано дело срещу никого без да има данни.

Случаят „Ангел Александров - Румен Овчаров" по думите на главния прокурор е важен критерий дали работата върви добре.
Той посочи, че във връзка с този скандал продължава да се работи по делата и съобщи, че вчера на поредно заседание е решено прокурорите, които би трябвало да почиват, да не прекъсват работата по тези дела, а да ги предадат на колеги, за да няма никакво спиране в съдебния процес.

„Въпросът не е в това непременно и на всяка цена да вкараме обвинени, въпросът е, когато има данни, непременно да вкараме обвинени" - подчерта главният прокурор.

По негово мнение има процедури, които са неоснователно дълги.

„В досъдебната фаза се разследват с години, има такива случаи и в съдебната фаза, но също така има дела които основателно се точат много дълго време, защото другото означава те да бъдат претупани" - допълни Велчев.

Липсата на предпазна клауза според него е оценка, че направеното може да не е достатъчно, но че е направено нещо и че промените в България имат необратим характер.

„Този извод си личи от доклада, въпреки констатираните неточности в него" - посочи Велчев.

Според него вероятно ЕК е ползвала стара информация, въпреки че й е подавана актуална.

Главният прокурор изрази предположение, че неточностите бъдат отстранени в окончателния вариант на доклада.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg