Домакинствата теглят все повече кредити

607
Домакинствата теглят все повече кредити

© БНБ

Българските домакинства прибягват все по-често до банково финансиране. 

В резултат на това, потребителското и жилищно кредитиране записват двуцифрено повишение в рамките на последната година.

Заемите за потребление са скочили с цели 17.7% на годишна база, до сумата от 9.206 млн. лева, сочат данните на Българската народна банка към края на февруари тази година.

Така за 12 месеца сумата по потребителските кредити е нараснала с 1.381 млрд. лева, след като към края на февруари миналата година бе в размер на 7.825 млрд. лева. Близо 70% от всички заеми за потребление са договорени със срок за погасяване, надхвърлящ 5 години.

Именно по-дългосрочните кредити генерират съществена част от регистрирания годишен растеж. За последната година кредитите с матуритет от над 5 години се увеличават с 956 млн. лева, или 17.4% на годишна база, до общата сума от 6.443 млрд. лева, като цели 95% от дългосрочните потребителски заеми са договорени в левове.

Жилищните кредити също се радват на голямо търсене от страна на българските домакинства. Към края на втория месец на тази година сумата по тези заеми достига 10.626 млрд. лева. Това е ръст от 11.3% на годишна база. Така за 12 месеца размерът на отпуснатите заеми за жилище нарасва с 1.076 млрд. лева, след като към края на февруари 2018 г. достигаше 9.549 млрд. лева.

Логично, заемите с матуритет над 5 години доминират, като заемат дял от 88% от всички отпуснати жилищни кредити. 84% от дългосрочните жилищни заеми са договорени в националната ни валута.

Двуцифрените повишения в потребителския сегмент отразяват доброто представяне на българската икономика в последните години, ниската безработица и раздвижването на пазара на недвижими имоти.

На фона на отчетения ръст, лошите и преструктурирани заеми намаляват, както при потребителските, така и при жилищните кредити.

Лошите и преструктурирани потребителски заеми достигат сумата от 806.7 млн. лева (дял от 8.7% от всички заеми за потребление) към края на февруари тази година, сочат данните на БНБ. Преди година размерът им е достигал 815.6 млн. лева (дял от 10.4% от всички потребителски кредити).

Лошите и преструктурирани жилищни заеми достигат сумата от 1.227 млрд. лева към края на февруари тази година (дял от 11.5% от всички кредити за жилище). Преди година размерът им е достигал 1.369 млрд. лева, или 14.3% от всички отпуснати жилищни заеми.

Кредитите за бизнеса у нас достигат сумата от 21.7 млрд. лева към края на февруари тази година. Това е ръст от 5.6% на годишна база, след като преди 12 месеца размерът на заемите в този сегмент възлизаше на 20.5 млрд. лева. 

Лошите и преструктурирани бизнес заеми достигат 3.784 млрд. лева, което е 17.4% от всички отпуснати кредити на фирмите у нас. Преди година размерът на лошите и преструктурирани заеми бе 4.304 млрд. лева, или близо 21% от всички отпуснати бизнес кредити.

Лихвите по депозитите паднаха до символични нива. А по кредитите?Лихвите по депозитите за домакинства у нас паднаха до символични нива, сочат данните на Българската народна банка към края на месец януари тази година

В края на февруари 2019 г. общата сума по кредитите за неправителствения сектор у нас възлиза на 57.935 млрд. лева (+овърдрафтите) (50.1% от БВП). През февруари 2019 г. те се увеличават на годишна база с 8.7% (8.5% годишно повишение през януари 2019 г).

Изменението в размера на кредитите за неправителствения сектор е повлияно и от нетните продажби на кредити от „Други парично-финансови институции”, чийто обем за последните дванадесет месеца е 296.3 млн. лева.

На годишна база продадените кредити от „Други ПФИ” са 298.6 млн. лв. (в т. ч. 32.5 млн. лв. през февруари 2019 г.), а обратно изкупените кредити – 2.3 млн. лв. (през февруари 2019 г. няма обратно изкупени кредити).

Автор: Мартин Леков

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...