Дунав мост 2 поскъпва с още 25 млн. евро

1125
Дунав мост 2 поскъпва с още 25 млн. евро

Изпълнението на договора за проектиране и изграждане на новия мост на река Дунав при Видин-Калафат навлезе в последна фаза. Предстои завършване на строителството, което съгласно актуализираната работна програма на изпълнителя, трябва да стане на 29 ноември тази година. Това съобщи във времето за парламентарен контрол, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, цитиран от БТА.

С решение от 1 август 2011 г. ЕК е удължила с две години срока на действие на финансовия меморандум за строителство, съобщи министърът. Според Московски забавянето на проекта се дължи на неговата сложност, на изменения в националните законодателства на България и на Румъния при присъединяването ни към ЕС, съчетани с неблагоприятни инженерно-геоложки условия.

Поради тези непредвидени обстоятелства, дължимите разходи на изпълнителя ще бъдат в размер на 25 772 000 евро. За да се изплатят те, двете страни /възложител и изпълнител/ следва да подпишат адендум /документ, който променя сроковете и условията на даден договор за увеличаване на договорената цена - бел. ред./, каза министър Московски.

Той добави, че при подписването на адендума увеличената договорена цена ще възлезе на 131 205 549 евро, представляващи общо увеличение от 31.26 процента от първоначално договорената цена, отбеляза министър Московски. Досега договорените средства са позволили усвояването на само 56 млн. евро от максималните 70 млн. евро от помощта по програмата ИСПА.

С подписване на адендума ще могат да бъдат усвоени допълнителни 8 млн. евро съгласно процента за съфинансиране от помощта, съобщи още министърът.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg