Дунав попада в "Топ 10 на най-застрашените реки в света"

706
Дунав попада в

Дунав е единствената европейска река, която попада в ежегодния доклад на Световната организация за защита на дивата природа (WWF) от застрашените от човешка дейност или промени в климата водоеми.

Останалите са Яндзъ, Меконг, Салуин, Инд и Ганг в Азия, Нил в Африка, Ла Плата в Южна Америка, Рио Гранде/Рио Браво в Северна Америка и Мъри Дарлинг в Австралия.

В последния си доклад „Топ 10 на най-застрашените реки в света", който излиза в навечерието на Световния ден на водата - 22 март, международната природозащитна организация WWF включва Дунав сред десетте реки, изложени на силен риск заради строителството на язовири, замърсяването и промените в климата.

Дунав, определяна в миналото като "европейска линия на живота", преминава през 19 държави и покрива над 800 хил. кв. км. Четири от европейските столици са разположени на Дунав. 23 млн. души черпят питейна вода от Дунав, други се занимават с риболов или туризъм.

Но изграждането на канали и строителството на язовири през последните 200 години са довели до загубата на над 80 на сто от първоначалната заливна територия по течението на река Дунав и основните й притоци.

Ценни влажни зони върху близо 1000 км от течението на река Дунав могат да бъдат унищожени, ако се реализират плановете за Транспортен коридор номер 7.

В същото време каналите ще се отразят на нивото на реката, което може да влоши снабдяването с питейна вода на 20 милиона души в региона.

Над 85 на сто от течението на река Дунав може да не успее да отговори на критериите на Рамковата директива за водите на Европейския съюз, която иска да допринесе за "доброто екологично състояние" на всички европейски водни басейни до 2015 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg