Двукратно увеличение на контейнерните превози очакват в Евросъюза след 12 години

388
Двукратно увеличение на контейнерните превози очакват в Евросъюза след 12 години

Политиката на Министерството на транспорта е в синхрон с европейската, като усилията ни са насочени към оформянето и развитието на мрежа за интермодални превози. Това каза днес министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той участва в международна конференция, посветена на интермодалните превози.

Според Мутафчиев развитието на интермодалния транспорт е свързано с прилагането на единна европейска, регионална и национална политика. Министърът обвърза европейската политика в областта на транспорта, която отчита значението на логистиката основно от гледна точка на повишаването на конкуренцията.

По време на форума стана ясно, че в момента около 13.3 процента от БВП средно за страните от Европейския съюз се отделят за логистика. Очаква се към 2020 г. средният процент да бъде около 50.

Контейнерните превози допринасят за намаляването на трафика по пътищата, е мнението на Руди Кол - генерален директор на Международния съюз на компаниите за комбиниран транспорт. Освен това те са много по-щадящи околната среда. Ето защо след около 12 години може да се очаква двукратно увеличение на контейнерните превози, отбеляза Кол.
Статистиката сочи, че само за десет години - в периода от 1995 до 2005 г. - ръстът при комбинираните превози е 48 процента. За сравнение, при жп-превозите този ръст е само 9.5 процента, а за пътните превози – 37.9 на сто.

Железопътният транспорт е най-безопасният и екологичен наземен транспорт и в този смисъл е несправедливо пренебрегван, отбелязаха още участници във форума.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg