Дянков: Аз спрях заема за БДЖ

1156
Дянков: Аз спрях заема за БДЖ

Министерството на финансите е спряло подписването на договора със Световната банка за финансиране на БДЖ. Това заяви днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Дянков участва в срещата между синдикатите и ръководствата на железопътните компании.

Пред тях той е изложил всички мотиви на Министерството на финансите, поради които се забавя окончателното подписване на заема със Световната банка.


Подписване ще има, но едва когато се види, че БДЖ има приходи, с които поне да покрива лихвите по заемите, заяви Дянков.

В момента БДЖ има 800 млн. лв. задължения. Огромната част от тези кредити нямат държавни гаранции и не се обслужват от 2007-2008 г.

Финансовият министър обясни, че през пролетта, когато се водеха преговорите със Световната банка, прогнозите са били различни.

"През април и май икономическите прогнози за цяла Европа и за България бяха други. Тогава се прогнозираше среден ръст за Европа от 3.5%, а сега икономическата прогноза е една трета за тази, следващата и последващата година от това, което беше през пролетта.

Възможностите на бюджета напред във времето вероятно са много по-малки от това, което ние предполагахме. Трябва да имаме допълнителни приходи в БДЖ, за да може поне лихвите да се покриват", каза той.

Преговорите между синдикати и управляващи за развитието на БДЖ ще продължат в петък. Дотогава трябва да има ясни бизнеспланове за развитие на железниците.

На срещата синдикатите са поставили въпроса за преструктурирането на компаниите и как това ще се отрази върху персонала, съобщи Пламен Димитров, президент на КНСБ.

На този етап не сме готови да поемем каквито и да е ангажименти за съкращения, добави той.

Димитров посочи, че прехвърлянето на външни фирми на почистването и на охраната в БДЖ не са най-добрият начин за икономии в тези дейности.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев е помолил премиера да се провери как от железниците са изчезнали 1200 вагона.

Тренчев е поискал кражбите на оборудване на железниците да бъдат третирани като терористичен акт. Кражбата на една релса може и да донесе печалба на някой, но ще предизвика катастрофа, в която може да загинат десетки хора, добави Тренчев.

Източник: БТА

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg