Дянков не е доволен от НАП по събирането на ДДС

859
Дянков не е доволен от НАП по събирането на ДДС

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков не е доволен от Националната агенция за приходите (НАП) по събирането на ДДС. Това каза той в интервю за PRO.BG. В следващите месеци Дянков очаква ръководството на ведомството да подобри работата си.

В макрорамката на проектобюджет 2011 е заложен ръст на приходите от данъци и акцизи с 5 до 10 на сто без да се увеличават ставките на налозите. Все още не са уточнени какви ще бъдат разходите и кои ще са приоритетните сектори през следващата година. Това, което кабинетът си е поставил за цел е да не се намаляват пенсиите. А за повишение ще може да се говори само, ако се подобри икономическата обстановка в Европа.

Бюджетният дефицит през 2011 г. ще бъде под 3% от БВП.

Приходите на Агенция „Митници" от ДДС вече са с около 20 на сто повече от заложения план. При акцизите е достигнато ниво от 85% от годишните очаквания, но събирането им се увеличава с всеки изминат ден.

За да се намали корупцията в приходните администрации, е засилена работата на вътрешния контрол. В структурата на Министерството на финансите са направени съкращения на служители, но е увеличен броя на работещите в инспектората, който следи усвояването на средствата по европейските фондове.

След като Европейската комисия обяви, че започва процедура по сръхведифицит срещу страната ни, от Брюксел препоръчаха правителството да повиши ефективността на публичните финанси като реформира администрацията, здравеопазването, пенсионната система и образованието.

След като през есента Народното събрание приеме промените в Закона за висшето образование ще започне реформата и в тази сфера. Целта е да се вдигне нивото и качеството на услугите.

Българската икономика не трябва да залага на развитието на определени сектори, а трябва да работи за подобряване на условията за правене на бизнес, категоричен е Симеон Дянков. Според него задачата на кабинета е да подобри инфраструктурата, да запази ниските данъци и да се реформира администрацията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg