Дянков: Сребърният фонд ще се инвестира в България

1240
Дянков: Сребърният фонд ще се инвестира в България

От няколко месеца разработваме нов регламент за инвестирането на т.н. сребърен фонд, който от 2018 г. трябва да носи втора пенсия на хората от третата възраст. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков, който е председател на управителния съвет на фонда, на снощната си среща със старозагорския бизнес.

Той припомни, че според сегашния закон събраните във фонда пари, около 1.5 млрд. лв., можели да се инвестират само в чужбина или да се държат на депозит в наши банки срещу смешна лихва. Новият регламент предвиждал да се инвестират в държавни ценни книжа повече от определените досега 10 на сто, както и да се използват за насърчаване на българския бизнес - на фондовата борса, за реализация на различни бизнес-програми и др.

Днес управата на сребърния фонд щяла да разглежда за първи път новите правила за по-рационално използване на натрупаните средства.

Вече е готов финансовият анализ на едно от енергоразпределителните дружества - ЕОН, и до 2-3 месеца ще пуснем на фондовата борса миноритарния пакет на държавата, съобщи още министър Дянков. Подготвяли се за продажба по същата схема и миноритарните дялове на други енергодружества. Целта била Българската фондова борса, на която европейските инвеститори вече можели да търгуват директно, без посредници, да покрие по-голям пазар и да се превърне в регионален играч.

Идеята на Комисията за финансов надзор да се увеличат 3-4 пъти таксите на участниците в капиталовия пазар е под рубриката „Странни идеи по наше време" и аз ви гарантирам, че тя няма да види бял свят, успокои финансовите посредници Дянков. Той вече е изпратил официално писмо до шефа на финансовите надзорници Стоян Мавродиев да си напишат вярно домашното.

Вицепремиерът Симеон Дянков съобщи още, че от началото на годината досега правителството е разплатило общо към строителния сектор над 600 млн. лв., а като се прибавят и останалите сектори - околна среда, отбрана и сигурност, сумата надхвърляла над 1,3 млрд. лв. „Мислехме, че за 1 година ще изчистим тинята от предишното правителство, но тя се оказа по-дълбока и общо взето продължаваме хем да ринем, хем да гледаме напред", призна пред старозагорските предприемачи министърът. Той разговаря с тях повече от два часа.

Източник: в-к „Стандарт"

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg