ЕБВР е готова да подпомогне пътни проекти у нас

688
ЕБВР е готова да подпомогне пътни проекти у нас

Министър Плевнелиев се срещна с първия вицепрезидент на ЕБВР Варел Фрийман

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев се срещна с първия вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Варел Фриймън, съобщиха от пресцентъра на министерството.

На срещата г-н Фриймън изрази задоволството си от активното сътрудничество между двете институции, особено в сферата на общинската инфраструктура и потвърди готовността на Банката да се включи още по-активно в други области, свързани с дейността на министерството като развитие на пътната инфраструктура.

По време на срещата министър Плевнелиев представи напредъка по съвместните проекти между МРРБ и ЕБВР - Интегрираните водни проекти за град Бургас и за град Русе, както и проекта за реконструкция на водоснабдителната мрежа на град Пловдив.

Министър Плевнелиев представи на екипа от ЕБВР и приоритетни проекти от пътната инфраструктура (пътят Русе-Шумен, Русе - Велико Търново и др.), за които не могат да бъдат осигурени средства по оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие", за реализацията на които се търсят други финансови източници.

Особено внимание бе отделено на дейността и ефективността на Фонд ФЛАГ, като двете страни единодушно заявиха, че Фондът работи много добре и е изключително полезен за подпомагане на общините при подготовката на проекти, които да бъдат финансирани от Европейските фондове.

В този смисъл, министър Плевнелиев подчерта важността на подкрепата от страна на Банката не само като финансова институция, но и като възможност за оказване на консултантска помощ.

Според Варел Фрийман 2009 година е била динамична и успешна за Банката. До момента, ЕБВР е отпуснала на България 250 млн. евро за реализацията на различни проекти. Варел Фрийман изрази надежда за бъдещо сътрудничество при реализирането на публично-частно партньорство при пътни проекти, проекти за водоснабдяване и пречиствателни станции, тръбопроводи и др.

Снимка: БГНЕСФото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg