ЕК: Докладът за България може да е най-позитивен от години

804
ЕК: Докладът за България може да е най-позитивен от години

Европейската комисия ще отчете продължаващата политическа воля на българските власти за борба с организираната престъпност и корупцията, както и по-доброто сътрудничество с тях, особено с МВР. От съдебната система у нас обаче се очаква повече активност. Това се очаква да бъдат част от основните моменти в доклада на Еврокомисията, който ще бъде огласен утре.

Основното послание в доклада за България е, че има усещане за добро темпо, че има отбелязан напредък и че особено, когато става дума за Министерството на вътрешните работи, сътрудничеството е значително по-добро - това обобщи източник от Европейската комисия. Той добави, че България ще получи признание за политическата воля за борба с корупцията и организирната престъпност, за направените подобрения в Наказателно-процесуалния кодекс, както и за одобрената преди по-малко от месец стратегия за съдебната реформа.

Многобройните полицейски операции със звучни имена няма да бъдат изброявани поименно. Ще бъде отбелязана, обаче, необходимостта от подобряване на професионалната практика в полицията, прокуратурата и съда. За съдебната система у нас ще бъде записано, че трябва да поема повече инициатива и повече отговорност.

Друга препоръка ще бъде за укрепване на смесените екипи на МВР, ДАНС и прокуратурата. Въпреки по-добрите резултати, Европейската комисия ще продължи да очаква още от България, а мониторинговият механизъм ще продължи да бъде в сила. Все пак, докладът за България е може би най-позитивния от години насам, подчерта източникът от Европейската комисия и допълни, че констатациите и оценките за нашата страна са значително по-добри от тези за Румъния.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg