ЕК каза, а сега - накъде?

457
ЕК каза, а сега - накъде?

На 23 юли 2008 г. Европейската комисия (ЕК) обяви докладите си за България и Румъния. Окончателно стана ясно, че засега се спират всички пари за изграждане на пътища в България.

Остават без акредитации изпълнителните агенции по програма ФАР в министерството на финансите и министерството на регионалното развитие и благоустройството. Забраняват се всички средства по програма САПАРД.

Санкциите са резултат от корупция и лошо управление. Общата стойност на замразените или спрени средства от еврофонодовете за България е около 500 милиона евро.

 На този фон сякаш е все едно, че България се размина с предпазна клауза. ЕК изрази готовност за сътрудничество и партньорство с България за отстраняване на проблемите и постигане на конкретни резултати.

Говорителят й Йоханес Лайтенбергер отбеляза, че е налице "политическа воля, а политическото послание на Европейската комисия към България е, че е отбелязан напредък, но е необходим още напредък в интерес на България, нейните граждани и Европейския съюз".

Както се очакваше, Комисията поиска от България конкретни резултати в съдебната реформа, правоприлагането, борбата с организираната престъпност. Веднага след оповестяването на доклада, както винаги, най-бърза бе реакцията на световните медии.

 Агенция "Ройтерс" коментира, че ЕК е омекотила удара срещу България. А "Франс прес" акцентира върху удара за България от замразяването на голяма част от евросредствата.

 Българските държавници се опитаха да коментират оптимистично доклада на ЕК.

Президентът, който бе един от главните герои в медийното пространство преди официалното обявяване на доклада, поиска законодателната, изпълнителната и съдебната власт да преосмислят своите досегашни действия и да предприемат конкретни мерки за справяне със слабостите.

Премиерът бе категоричен, че няма да иска оставки на министри, за да угоди някому. Сергей Станишев, обаче, не скри огорчението си, че в доклада не са намерили място всички постигнати от страната резултати през последните седмици и от спрените евросредства за България.

Вицепремиерът по еврофоновете Меглена Плугчиева обясни, че спирането на едни средства не означава спиране на всички средства и има вероятност, ако си свършим добре работата, още на есен парите за пътища и за САПАРД да бъдат освободени от Еврокомисията.

Главният прокурор Борис Велчев се опита да изглежда оптимистичен и изрази надежда, че в следващите шест месеца може да бъде постигнат прелом в борбата срещу организираната престъпност.

Парламентарната опозиция реагира очаквано и внесе шести вот на недоверие към правителството заради злоупотребите с пари от ЕС. Извънпарламентаранта опозиция призова гражданите да упражняват контрол върху институциите.

Така всички казаха, каквото можаха. Оттук-нататък остават да действат. А дали това ще стане, трябва да се види още от утре.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg