ЕК: Подобрете предсказуемостта на бюджетното планиране

878
ЕК: Подобрете предсказуемостта на бюджетното планиране

Българското правителство следва да предприеме мерки за подобряване на предсказуемостта на бюджетното планиране - в частност засилване на фискалното управление, да разработи и въведе задължителни фискални правила и ясно формулирана средносрочна бюджетна рамка, която да гарантира прозрачност на всички управленски нива. Това се посочва в предложението на Европейската комисия за препоръки на Съвета на ЕС, залегнали в оценката на Конвергентната програма на България за периода 2011-2014 г. и Националната програма за реформи на страната за периода 2011-2015 година. Информацията е изпратена от Министерството на финансите (МФ).

Предложението на ЕК за препоръки на Съвета и анализът към тях са публикувани днес от Европейската комисия и предстои да бъдат обсъдени от Съвета по икономически и финансови въпроси и приети от Европейския съвет в края на юни.

В препоръките се посочва, че ръстът на публичните разходи трябва да следва прогнозния средносрочен растеж при увеличаване на дела на публичните разходи, които са в полза на икономическия растеж. Във взаимодействие със социалните партньори да бъдат лансирани политики, които биха гарантирали растеж на заплатите спрямо равнището на производителността и в подкрепа на конкурентоспособността, се посочва в документа.

Предложението на ЕК включва още разработване и въвеждане на всеобхватна средносрочна стратегия за борба с бедността и поощряване на социалното включване. Акцент е поставен и върху необходимостта от модернизация на системата за насърчаване на заетостта и засилване на нейния капацитет в съответствие с изискванията на пазара на труда.

Следва да продължи и работата по реформата в образованието с приемането до средата на 2012 г. на законите за висшето образование, училищното образование и предучилищното възпитание.

Фокус е поставен и върху повишаването на административния капацитет в ключови функции на държавното управление. От България се очаква да въведе мерки за контрол на обществените поръчки въз основа на оценка на риска и да засили капацитета на компетентните органи за превенция и отстраняване на нередности с цел да се подобри качеството и икономическата обоснованост при използване на публични средства.

В оценката на двата стратегически документа на България се препоръчва още гарантиране на пълната независимост на българския енергиен регулатор с оглед отваряне на пазарите на газ и електричество и осигуряването на най-висока степен на пазарна конкуренция, се казва още в съобщението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...