ЕК ще следи как европейските фондове се управляват

477
ЕК ще следи как европейските фондове се управляват

Европейската комисия ще следи съвсем отблизо как европейските фондове се управляват в страните от Европейския съюз, включително България, заяви днес комисар Далия Грибаускайте, която отговаря за финансовото планиране и бюджета. Тя направи оценка на изпълнението на бюджета на Европейския съюз през 2007 г.

Общата сума на извършените бюджетни плащания през годината е 114 милиарда евро. Както и в предишни години, най-големи бюджетни средства са получили Франция, Испания, Германия и Италия, които са усвоили 47.9 на сто от цялата сума или 50.5 милиарда евро.

Според представените официални данни през 2007 г. България е получила по линия на кохезионната политика на Европейския съюз 100 милиона евро, а бюджетните средства в подкрепа на селското стопанство са възлезли едва на 10 милиона евро.

При такава европейска подкрепа няма ли да са необходими десетилетия България да се поизравни в икономическото си развитие с другите страни в Европейския съюз?

Говорим за първата година на членството на България в Европейския съюз. Ако погледнем това, което са получили първите десет страни членки през първата година на членството си, това есамо 9 на сто от средствата по европейския бюджет, заяви Далия Грибаускайте в отговор на въпрос на БТА.

Етапите на членството в преговорния процес бяха заложени така, че различните политики (на Европейския съюз) да започнат да се прилагат сравнително бавно, включително да се изпълни изискването в новите страни членки да има прозрачна и надеждна администрация, която усвоява средствата.

В България има проблеми. Още през януари Европейската комисия прекъсна плащанията по един проект, свързан със структурните фондове. От страните се очаква да бъдат прозрачни, отговорни и да спазват поетите задължения.

Но България и Румъния ги очаква добро бъдеще. Все повече и повече от сумите, залегнали в договорите за присъединяване до 2009 г., ще се прехвърлят автоматично за следващи години. Същата формула, прилагана досега към нови страни членки, ще се прилага и за България, добави Грибаускайте.

Тя изрази надежда, че "грешките, допуснати в България по отношение на предприсъединителните фондове, ще бъдат анализирани и преценени добре от българското правителство".

Проблемите "способност", "ефикасност" и "прозрачност" са налице. Това наложи едно прекъсване във финансирането, за което споменах. Европейската комисия е задължена (и се контролира от Европейския парламент) да следи много строго за неправилно изразходване на европейските фондове.

Европейската комисия ще следи съвсем отблизо как фондовете се управляват и усвояват във всяка страна в Европейския съюз, включително в България, каза Грибаускайте.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg