ЕК внася иск срещу България за директивата за авторско право

775
ЕК внася иск срещу България за директивата за авторско право

© Pixabay

Европейската комисия обяви днес, че ще предяви иск срещу България и още десет страни членки пред съда на Европейския съюз заради директивата за авторското право.

Комисията има претенции към България, Дания, Финландия, Латвия, Полша и Португалия, които не са уведомили за мерките за транспониране на авторското право и сродните му права в цифровия единен пазар (Директива (ЕС) 2019/790), както и за по-специфичната директива, приложима към определени онлайн предавания (Директива на ЕС 2019/789).

Двете директиви имат за цел да модернизират правилата за авторското право за потребителите и творците, за да се възползват максимално от цифровия свят. Те защитават притежателите на права от различни сектори, като стимулират създаването и разпространението на по-ценно съдържание. Двата акта предлагат по-голям избор от съдържание за потребителите, като намаляват транзакционните разходи и улесняват разпространението на радио и телевизионни програми в целия ЕС.


През септември 2016 г. ЕК предложи актуализиране на правилата на ЕС за авторското право, за да отговарят на новия начин за създаване, разпространение и достъп до творческо съдържание онлайн.

Все по-голям брой интернет потребители имат достъп до музика или аудиовизуално съдържание онлайн, а създателите сега изкарват прехраната си основно от цифровия поток от приходи.

Герила маркетинг или нарушени права: Защо Банкси обвини Guess в кражба? Графити артистът публикува в Instagram снимка на магазина на Regent Street в Лондон и предложи на крадците да го посетят

Новите правила засягат отношенията между притежателите на авторски права и онлайн платформите и възнагражденията на отделните артисти и творци. Те гарантират по-справедливо възнаграждение за създателите и носителите на права, издателите, пресата и журналистите, особено когато техните произведения се използват онлайн. Директивите налагат по-голяма правна сигурност и създават повече възможности за възнаграждение във взаимоотношенията с онлайн платформи, възстановявайки силата при договаряне.

Двата акта на ЕК включват и нови гаранции за пълна защита на свободата на изразяване на потребителите онлайн, за да им се позволи законно да споделят своето съдържание. И накрая – те създават допълнителни възможности, по-специално чрез нови изключения от авторското право и опростени механизми за лицензиране за използване на защитени с авторски права материали онлайн и през граница за целите на образованието, научните изследвания и опазването на културното наследство.

Комисията предложи и актуализиране на правилата на ЕС за упълномощаването на права за онлайн предаване и препредаване на радио- и телевизионни програми в крайна полза за европейските потребители през септември 2016 г.

Директивата бе приета през 2019 г. и улеснява операторите да направят определени телевизионни програми достъпни през граница. Тя съдържа правила, които улесняват получаването на лицензи за телевизионните и радио каналите, които препредават, като по този начин им позволява да достигнат до по-широка аудитория в ЕС.

Крайният срок за транспонирането им изтече на 7 юни 2021 г., а след месец - на 23 юли, ЕК откри процедура за нарушение и предупреди за това държавите членки.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg