Еколози внесоха в НС три проекта за промени в Закона за защитените територии

354
Еколози внесоха в НС три проекта за промени в Закона за защитените територии

В комисията по околната среда и водите на Народното събрание са внесени три проекта за промени в Закона за защитените територии. И с трите се иска да отпадне възможността за обжалване на заповедите за обявяването на защитените територии.

Това каза на дискусия за възможностите за сътрудничество между природозащитниците и бизнеса Огнян Велев - старши експерт към парламентарната комисия. Първият законопроект е внесен в петък (6 юли) от ДСБ. Вторият е на председателя на комисията Георги Божинов. Велев не можа да уточни кой е вносителят на третия законопроект. И трите са малки, само с по един-два параграфа и ще бъдат обсъдени на заседанието на комисията в сряда, съобщи експертът.

Проектите се отнасят и за заповеди, които вече са влезли в сила. Подобна е забраната за обжалване на заповеди в законодателството за обявяване на територии в екологичната мрежа НАТУРА 2000. Проектите за промени в закона са реакция на решение от края на юни на тричленен състав на ВАС за отменяне на статута на парк "Странджа" като защитена територия.

В четвъртък миналата седмица министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров заяви, че правителството има категоричната воля да запази парк "Странджа" в сегашните му граници и със същия статут на защитена територия. Тогава на оперативно заседание на правителството той представи мерките на МОСВ за запазване на парк "Странджа".

Статутът на парка все още не е променен и в законовия срок МОСВ ще обжалва решението пред 5-членен състав, подчерта министърът. Министърът поиска дискусия за въвеждане в законодателството на забрана за обжалване на заповедите за защитените територии. Той настоя за преглед на законите с цел да се затворят вратичките, водещи до казуси като този с парк "Странджа".

Няма да има пазарлъци с местната власт за статута на парка, заяви още министърът в отговор на въпрос дали ще приеме предложенията на кмета на Царево Петко Арнаудов да бъде запазен парк "Странджа", но в по-малки граници. Чакъров посочи, че не е необходимо да се променят заповедите за границите на парка, защото те са достатъчно конкретни.

Ако 5-членният състав на ВАС потвърди отново решението за отмяна на статута на парка, ще бъдат взети всички мерки от природозащитното законодателство, включително и двегодишен мораториум за строителство на територията на "Странджа" и повторно обявяване на парка, посочи Чакъров, цитиран от БТА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg