Електронното лицензиране на ЦПО ще стартира през 2011 г.

1058
Електронното лицензиране на ЦПО ще стартира през 2011 г.Национална агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) ще бъде в готовност да въведе новите си електронни услуги до средата на 2011 г. Новите услуги за лицензиране, регистрация и отчетност на Центровете за професионално обучение (ЦПО) стават възможни след реализирането на проект по ОПАК.

Въвеждането на електронно обслужване се реализира по проект „Повишаване капацитета на НАПОО за предоставяне на качествени електронни административни услуги в областта на продължаващото професионално обучение", приоритетна ос III на ОПАК "Качествено административно обслужване и развитие на електронното управление", т. 3.1. "Подобряване на обслужването за гражданите и бизнеса, в това число чрез развитие на електронното управление", бюджетна линия BG051PO002/08/3.1-02 и е съфинансиран от Европейския социален фонд и Договор № А09-31-92С/12.06.2009 г.

Проектът има за цел да подобри административното обслужване на гражданите и бизнеса, да облекчи административните процедури, свързани с лицензирането и подаването на годишна информация от ЦПО, както и да подобри обратната връзка с потребителите.

Основно предимство на новата система е електронното кандидатстване за лицензия за ЦПО и следене статуса на подадените документи.

След приключването на проекта и сертифицирането на информационната система, кандидатите ще разполагат с потребителско име и парола за системата на НАПОО, където ще могат да подават изискваните документи.

Онлайн ще се подава и информация за годишната дейност на ЦПО. Центровете ще могат да въвеждат информация за текущи курсове през цялата година и ще разполагат с определен период, в който да финализират информацията.

Други електронни услуги, възможни след реализирането на проекта, са получаване на информация и справки от регистъра на лицензираните ЦПО и ЦИПО, изменение на издадени лицензии, издаване на дубликат и удостоверения към издадена лицензия, издаване на служебни бележки и документи, заверка на документи и вписване на промени в обстоятелства на ЦПО и ЦИПО.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg