Етем има общ бизнес с тафиканти на оръжие, според чешките спецслужби

991
Етем има общ бизнес с тафиканти на оръжие, според чешките спецслужби

Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем има общ бизнес с лице, за което чешките власти през 2000 г. твърдят, че е един от най-големите трафиканти на оръжие в международен мащаб.

Етем е стигнала и по-далеч като е назначила бизнес партньора си на ключовата длъжност - директор на Дирекция "Инспекторат" в министерството си. Вицепремиерът и и визираният от чехите българин Янко Крумов Хаджигеоргиев имат по 25 процента от капитала на търговското дружество "КАРЕ - 93". Още по-скандално е, че лице със същото име е директор на Дирекция "Инспекторат" в ръководеното от Етем Министерство на извънредните ситуации.

Търговското дружество на Етем и Хаджигеоргиев е регистрирано на столичния бул. "Васил Левски", а предметът му на дейност е търговия с разнообразни стоки, установи проверка в съдебно-правните регистри. Фирмата развива дейност в момента, показа справка в регистъра ДАКСИ. Българският вицепремиер има още трима съдружници в КАРЕ - 93. Интересни подробности изникват обаче около другите бизнес съдружия на Янко Хаджигеоргиев.

През 1995 г. той създава обща фирма с руснаци. Той става съдружник с тях във фирма “Ядран” ООД, която съществува и в момента. Освен това, Хаджигеоргиев е представител у нас на чешката фирма “Агропласт”. Според регистрите тази фирма на съдружника на Етем се занимава с “търговско посредничество на едро с машини, оборудване, плавателни съдове и летателни апарати”.

През юни 2000 г., в Чехия се завихря огромен политически и оръжеен скандал, в епицентъра на който е именно "Агропласт". Чешката обществена телевизия СТ огласява секретен доклад на държавното контраразузнаване. Според него “Агропласт” е сред най-големите трафиканти на оръжие в международен мащаб от 1994 г. до 2000 г. По искане на правителството в Прага, в продължение на 1 г. чешките служби за сигурност я разследват.

Преди това двама от собствениците на “Агропласт” са били обвинени в родината си Русия в незаконен трафик на самолети МиГ-21 за Северна Корея. Името на съдружника на вицепремиера Емел Етем се свързва и с фалиралата Балканска универсална банка /БУБ/. Янко Хаджигеоргиев е управляващ във фирмата “Си Ейч Ес Ел - България” ЕООД заедно с Петър Хараланов. Единствен акционер в дружеството е познатата вече “Си Ейч Ес Ел холдингс”. В доклад на квесторите на БУБ до Българска народна банка от същия период пише, че зад “Си Ейч Ес Ел - България” ЕООД стои директорът на Надзорния съвет на банката Васко Нинов и прокуристката Данка Петрова.

Според съдебните регистри обаче двамата липсват като акционери там. “Си Ейч Ес Ел - България” ЕООД се явява сред основните длъжници на фалиралата БУБ, пише още в доклада на квесторите до БНБ. Фирмата на съдружника на българския вицепремиер е получила кредит в размер на малко над 2.6 млн. лв.

Източник:БГНЕС, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg