Евросредствата по първата конкурсна процедура по ОПАК се увеличават с 4 млн. лв.

382
Евросредствата по първата конкурсна процедура по ОПАК се увеличават с 4 млн. лв.

От 3 на 7 млн. лева се увеличават предвидените средства по първата процедура за набиране на проектни предложения по Оперативна програма “Административен капацитет” – за “Развитие на структурите на гражданското общество – ефективност и професионализъм за постигане на партньорство с администрацията и съдебната система”.

Средствата за безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд за укрепването на капацитета на гражданския сектор в България се увеличават поради силния интерес от страна на потенциалните бенефициенти, регистриран по време на информационните дни по ОПАК в цялата страна, и очакването на Управляващия орган да постъпят голям брой проектни предложения.

В Управляващия орган на ОПАК вече са постъпили първите 3 проекта. Срокът за подаване на проектни предложения по тази процедура стартира на 16 октомври и изтича на 20 ноември 2007 г. в 16.00 часа. Предложенията се подготвят на български език и се подават на адрес: София 1000, ул. “Аксаков” 1, МДААР, дирекция “Управление на проекти и програми”.

До края на годината ще бъдат сключени първите договори с одобрените бенефициенти. Важно е да се подчертае, че първоначално отделените по тази процедура средства не се блокират и ако не бъдат одобрени проекти за пълната сума от общо 7 млн. лева, тези средства могат да бъдат договорени за други проекти с други бенефициенти.

Близо 900 души посетиха информационните дни по ОПАК, проведени в 7 града – Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Враца, София и Благоевград. На тях потенциалните бенефициенти получиха насоки за попълване на формуляра за кандидатстване и детайлна информация за изискванията към кандидатите и техните проектни предложения.

Около 300 въпроса, свързани с първата процедура, получи Управляващият орган на ОПАК чрез интернет и по време на информационните дни в страната. До 7 ноември всички заинтересувани по темата имаха възможност да получат отговор от експертите от дирекция “Управление на проекти и програми” на МДААР.

Бенефициенти по първата открита конкурсна процедура са неправителствени организации (юридически лица с нестопанска цел в обществена или частна полза) и социално-икономически партньори (представителните организации на национално равнище на работодателите и на работниците и служителите). Продължителността на изпълнение на проектите трябва да е до 18 месеца. За тази процедура не се изисква съфинансиране от страна на бенефициента. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за всеки проект е 100 000 лв., а максималният – 400 000 лв.

За всеки одобрен по ОПАК проект съответният бенефициент получава 20% авансово плащане, за да стартира дейностите. Ако проектът се състои от отделни етапи и може да бъде доказано със съответните отчети и финансови документи, че даден етап е приключил, бенефициентът може да получи и междинни плащания.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg