Фермерите отказаха преговори със земеделския министър

475
Фермерите отказаха преговори със земеделския министър

Протестът на животновъдите пред сградата на министерството продължава. Министър Валери Цветанов днес за втори път призова за преговори. Животновъдите отказаха и обявиха, че ще разпънат няколко палатки и ще продължат протеста до пълно удовлетворяване на исканията си.

Цветанов призова: "Искам да говоря с вас. Дайте ми възможност". Той каза още, че разчита на тяхната подкрепа, но не може да отговаря за направените грешки през последните 6 или повече години. "Аз отговарям за тези 128 дни, през които съм тук", каза министърът. Той припомни, че като европейска държава сме длъжни да спазваме законите на ЕС.

Земеделският министър прочете отново пред митинга подписаното на 6 август споразумение с бранша. Той пое личен ангажимент от 2009 г. да се изплащат субсидии за глава животно, а не за единица площ, както е сега. Това е причината българското животновъдство в момента да бъде подложено на огромен риск и угроза. Аз подкрепям тотално вашите искания и съм казал това там, където трябва да го кажа", заяви Цветанов.

Митингуващите аплодираха министъра, когато съобщи, че е подписал законопроект общински и държавни земи да се отдават на аренда на животновъдите без търг и конкурс за срок от 5 години, както и мери и пасища, и вече го е внесъл в Министерския съвет. Министърът отчете, че вече има подпис от шефа на Националната служба по приходите Мария Мургина за отпадане на ДДС върху субсидиите за мляко за 2007 г.

До края на тази седмица ще има ясна дефиниция за понятието мери и пасища. Вчера министърът е подписал заповед за премахване на въведените от предишния министър Нихат Кабил ограничения по така наречения код 6 и за стопаните с одобрени от общинските служби по земеделие молби ще започне незабавна процедура по изплащане. Млекопроизводителите ще получават допълнително по 14 ст. към сегашните 6 ст. за литър краве и плюс 19 ст. за биволското мляко при субсидиите си за месец март, уточни министърът.

По отношение на исканата оставка на изпълнителния директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Жеко Байчев министърът коментира, че до момента работата на службата се оценява от Брюксел добре и помоли: "Оставете ме да управлявам това министерство като министър". Цветанов покани още животновъдите да излъчат техни представители, които да го придружат за преговорите в Брюксел между 2 и 5 септември тази година. Окуражен съм от страна на ЕК, че ще постигнем някакво ефективно и точно решение, заяви министърът.

Хората искат разрешение на проблемите си, за да се върнат при животните и работата си, каза пред БТА Димитър Зоров, председател на Млечния борд. Той обяви, че протестът ще продължи до изпълняване на абсолютно всички 14 точки от подписаното споразумение на 6 август. Споразумението е вид договор - договореното е подписано от държавата и от сектора. "Оттук нататък те трябва да имат ясното съзнание, че този договор трябва да се изпълни и то в указаните срокове", каза още Зоров.

Бойко Борисов ще се срещне с протестиращите животновъди следобед. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Срещата е по искане на протестиращите. Представителите на млекопроизводителите ще запознаят кмета с проблемите в отрасъла и с необходимостта от продължаване на протеста.

По информация от Столичната община, удължаване на протестните действия, които бяха съгласувани за днес между 11 и 15 ч., ще има. Заявеният денонощен протест от страна на животновъдите е невъзможен поради законовото ограничение в Закона за събранията, митингите и манифестациите, според чл. 5 на който "събрания, митинги и манифестации могат да се провеждат по всяко време на денонощието освен в часовете от 22 до 6 часа".

В същото време, стана ясно, че румънски животновъди подкрепят протеста на българските си колеги.

Президентът на Асоциацията на румънските животновъди Коста Караш, който участва в митинга пред Министерството на земеделието и храните, изказа подкрепата на румънските животновъди и призова за общи действия. Те, по думите му, трябва да са насочени към изравняване на субсидията, която браншът в Румъния и в България получава, с тази на останалите страни членки на ЕС.

Той прикани българските животновъди към блокиране на западната граница, за да не се изнася животновъдна продукция от двете страни към ЕС.

Източник: бТВ, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...