Фискалната политика е насочена към подкрепа на монетарния режим

768
Фискалната политика е насочена към подкрепа на монетарния режим

3% от БВП е минималният излишък, който трябва да се поддържа и това е една необходима мярка за поддържане на макроикономическото равновесие и за цялостното икономическо развитие на страната.

Това заяви финансовият министър Пламен Орешарски на семинар, проведен в МФ. Зам.-министрите Любомир Дацов и Кирил Ананиев, както и експерти от дирекция „Бюджет", разясниха основните принципи за устройството на бюджета, усъвършенстването на бюджетния процес, секторни политики, новите моменти, отразени в Бюджет 2008 и новите моменти в бюджетната процедура за 2009 г.

Орешарски посочи, че фискалният резерв осигурява покритието на лева и фискалната политика е насочена в подкрепа на действащия монетарен режим. Макроикономическите зависимости - фискален резерв и превишаване на приходите над разходите - бяха детайлно представени от изпълнителния директор на Агенцията за икономически анализи и пргнози Петър Чобанов.

На форума стана ясно, че на 17 април 2008 г. за първи път Министерски съвет ще одобри Средносрочна фискална рамка и основни допускания за периода 2009-2011 г., преди стартиране на процеса по разработване на Тригодишната бюджетна програма и разходните тавани на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити (ПРБК) на 24.07.2008 г.

На семинара беше представена философията на програмното бюджетиране, като качествено нов начин на мислене в процеса на планиране, стимулиращ анализа на очакваните ефекти и резултати от провежданите политики.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg