ГЕРБ призова Румен Радев да оттегли заявката си за втори мандат

558
ГЕРБ призова Румен Радев да оттегли заявката си за втори мандат

© Parliament.bg

ПГ на ГЕРБ призова в декларация от парламентарната трибуна президентът Румен Радев да оттегли заявката си за втори мандат.

Народният представител от ГЕРБ Спас Гърневски заяви от трибуната на парламента: "Като хора с повече опит в политиката, ви призоваваме да се смирите, да признаете провалите си и най-почтено да оттеглите заявката си за втори мандат. Четири години стигат, г-н президент".
 
"Ние отдавна знаем, че конституционно отредените ви правомощия ви стягат, но нека не забравяме, че в правовата държава има норми на политическо благоприличие, които родните държавници следва да спазват", заяви депутатът.

В декларацията Гърневски отчете, че от ОЛАФ разследват кой е манипулирал условията на обществената поръчка за доставка на високопроходими автомобили за МВР, визирайки секретаря по антикорупционна политика на президента - Пламен Узунов, информира БТА.


Българското МВР е нарушило условията на своето споразумение с ЕК за отпускане на безвъзмездни средства като е използвало парите от ЕС за закупуване на автомобили с повишена проходимост вместо нови полицейски автомобили с висока проходимост за всякакви терени, отбеляза Гърневски. В декларацията на ГЕРБ се посочва още, че Европейската служба за борба с измамите е препоръчала да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо шест милиона евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на МВР.

Депутатът посочи, че вчера пред националните медии от президентската институция: "най-нагло" са коментирали разследването на международните експерти с думите: "лъжа до лъжа".

Гърневски уточни, че от ОЛАФ не атакуват договора, а по-важни обстоятелства. Той отбеляза, че е нямало как МВР да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС и е била потвърдена и от двата органа, действащият Закон за обществените поръчки не предвиждал възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено от българския съд.

От ОЛАФ се интересуват кой е манипулирал процедурата по обществената поръчка преди откриването й, кой е задал критериите, за да нагласи избора на изпълнителя, се заявява в декларацията, представена от Спас Гърневски.  

"Докато човекът на Радев е шеф на МВР, се променят условията на обществената поръчка и тогава се решава, че ще се вземе предвид най-ниската цена, а колите може и да са с повишена проходимост", заключи той.

Крум Зарков от ПГ "БСП за България" отговори от парламентарната трибуна, като призова да се пази авторитета на институциите.

"Скоро има избори и хората ще се произнесат дали искат политици като Румен Радев или политици като Спас Гърневски", заяви Зарков.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg