Гергана Грънчарова: България и Франция имат много общи интереси в рамките на ЕС

814
 Гергана Грънчарова: България и Франция имат много общи интереси в рамките на ЕС

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова днес е на еднодневно работно посещение във френската столица по покана на държавния секретар по европейските въпроси на Франция Жан-Пиер Жуйе.

Ситуацията в Косово и в региона на Западните Балкани, процесът на ратификация на Лисабонския договор, европейската политика на разширяване, в частност перспективата на Турция за членство – това бяха темите на разговора на министър Гергана Грънчарова с Юбер Енел, председател на Делегацията на Сената за ЕС.

Министърът по европейските въпроси е на еднодневно работно посещение във френската столица по покана на държавния секретар по европейските въпроси на Франция Жан-Пиер Жуйе, съобщиха от Министерство на външните работи.

Гергана Грънчарова напомни за конструктивните усилията на българската страна в периода на преговори за Косово. “Косово е реалност и за българското правителство е въпрос на време да признае тази реалност”, каза Грънчарова и подчерта, че за това се търси най-подходящият момент, свързан с приемането на новата Конституция и на пакета законопроекти по плана “Ахтисаари” в Косово.

Министър Грънчарова заяви подкрепа за идеята за Средиземноморски съюз, лансирана от президента Саркози, и изрази надежда, че за Франция черноморското сътрудничество ще е също стратегическо.

Сенатор Енел потвърди позицията за все по-ключовото значение на региона на Черно море за енергийната, транспортната и търговската политика на ЕС, както и ролята му на граница с големи стратегически партньори като Турция и Русия.

По темата за евроинтеграционната перспектива на Турция министър Грънчарова заяви, че България има принципно становище да подкрепя своите съседи по пътя им към ЕС. Според нея най-добрият фактор реформите в Турция да продължат е позитивен сигнал от Брюксел. Гергана Грънчарова заяви твърдото си убеждение, че европейските политици трябва да заложат на позитивните послания за успеха на политиката на разширяването, за да бъде тя силно подкрепена и от европейските граждани.

Снимка: Министерски съвет

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...