Глобяват ВиК-фирма за злоупотреба с положение

591
Глобяват ВиК-фирма за злоупотреба с положение

Комисията за защита на конкуренцията установи, че Напоителни системи ЕАД, София, е извършило нарушение, изразяващо се в необоснован отказ за доставка на вода за промишлени нужди на „Химик" АД (сега „Красикапласт" АД) и наложи на дружеството имуществена санкция в размер на 6 000 лв.

Комисията постанови прекратяване на нарушението.

Напоителни системи ЕАД - Пловдив доставя вода за промишлени нужди по собствената си водопреносна мрежа до Химик АД и е монополист на този пазар за територията на гр. Асеновград. Дружеството предлага на клиента си проект на договор за доставка на вода за 2008 г. с увеличение от 0.02 лв. на кубичен метър в сравнение с 2007 г.

Услугата доставка на вода за промишлени нужди е ВиК услуга и нейната цена подлежи на регулиране от ДКЕВР. Всички предприятия, които предлагат ВиК услуги са съответно ВиК оператори и не могат да прилагат цени, по-високи от утвърдените от Комисията. Поради тази причина, предложената от Напоителни системи цена (неодобрена от ДКЕВР) е незаконосъобразна, защото не спазен редът за нейното формиране.

От друга страна, отказът на дружеството да сключи договор за 2008 г. с Химик поради факта, че последното не е приело предложената му цена е необоснован.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание периода и характера на нарушението и ограничения брой засегнати предприятия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg