Годишният спад на БВП за второ тримесечие е 4.8%

623
Годишният спад на БВП за второ тримесечие е 4.8%

Спад на икономиката с 4.8% спрямо съответния период на предходната година сочат експресните оценки на БВП за второ тримесечие на 2009 г., информираха от Националния статистически институт (НСИ). В номинално изражение БВП достига до 15.83 млрд. лв. в текущи цени.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 13.11 млрд. лв. в текущи цени. В сравнение с второ тримесечие на 2008 г., брутната добавена стойност реално намалява с 3.4%.

Спадът на БВП през второ тримесечие на 2009 г. се дължи основно на намаление на добавената стойност в индустриалния сектор, която е с 9.8% по-малко в сравнение с второ тримесечие на 2008 г. В сравнение със същия период на миналата година, реалният растеж на добавената стойност в сектора на услугите е 0.3%, докато на аграрния сектор брутната добавена стойност намалява реално с 6.6%.

Добавената стойност, реализирана от аграрния сектор определя 6.2% от общата добавена стойност в икономиката. Относителният дял на индустриалния сектор е 28.7%, а секторът на услугите заема най-голяма част от общата добавена стойност - 65.1%.

От страна на крайно използвания БВП, разходите за индивидуално потребление намаляват реално с 8.2%, а разходите за колективно потреблеление нарастват с 10.9% спрямо второ тримесечие на 2008 година. Инвестициите в основен капитал бележат реално намаление с 13.9%. Оценката на индекса на физически обем на износа на стоки и услуги показва реално намаление с 18.8%, докато индексът на вноса на стоки и услуги показва намаление с 26.9%.

В структурата на крайно използвания БВП, крайното потребление заема 82.2%, а инвестициите в основен капитал имат относителен дял от 29.2% от БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно (-11.8% от БВП).

През първото полугодие на 2009 година реалният спад на БВП е 4.2% в сравнение с полугодието на предходната година. Оцененият текущ обем на БВП за първите шест месеца на 2009 година възлиза на 29.79 млрд. лв. Брутната добавена стойност за икономиката е 24.71 млрд. лв. и реално намалява с 3.1% достигнатото ниво през съответния период на 2008 г.

От страна на производствения метод, оценките за аграрния сектор показват реално намаление на добавената стойност с 6%, отраслите на индустриалния сектор създават с 11% по-малко добавена стойност отколкото през първото полугодие на 2008 г. Добавената стойност в сектора на услугите реално нараства с 1.3%.

Разходите за индивидуално потребление намаляват със 7.1%, а инвестициите в основен капитал - с 14%. Външнотърговското салдо е отрицателно (-14.2% от номиналния обем на БВП). За първото полугодие на 2009 г. износът на стоки и услуги намалява с 18.2%, а вносът на стоки и услуги - с 24.2%.

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg