Готов е проектът за преразпределение на квотите емисии парникови газове за 2007 г.

492
Готов е проектът за преразпределение на квотите емисии парникови газове за 2007 г.

Готов е проектът на Национален план за преразпределение на квотите емисии парникови газове за 2007 година, информират от МОСВ.

Преразпределението е извършено на базата на представени от инсталациите верифицирани доклади за емисии за 2007 г. На тези предприятия ще бъдат отпуснати квоти, равняващи се на верифицираните им количества. До днес в Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) са получени общо 100 доклада с верифицирани емисии- 34.2 млн. т СО2, което представлява над 80% от общото количество на квоти, в рамките на разрешените от ЕК за България.

За инсталации, които не са представили верифицирани данни, ще бъдат отпуснати пропорционално намалени квоти от оставащото количество, до достигане на тавана, определен от ЕК. Верифицирани доклади не са представили 26 оператори на инсталации с общо количество емисии 8.5 млн. т, което е около 19% от общото количество. Тези оператори обаче са дали данни от собствен мониторинг, които се сверяват с прогнозните, заложени в предишния Национален план за разпределение на квотите емисии парникови газове за 2007 година, одобрен през миналата година от правителството, и се вземат предвид при преразпределението. Само 0.2 процента от инсталациите нямат данни от собствен мониторинг.

Работната група, направила преразпределението на квотите емисии, в която влизат представители на компетентните държавни министерства и институции, браншови камари и отделни големи инсталации, отчита като сериозен успех постигнато принципно споразумение за подхода при преразпределението. По този начин основната част от инсталациите ще получат квоти на базата на реално емитираните от тях през миналата година количества емисии.

Като цяло обаче няма драстични разлики с прогнозните данни, на базата на които беше направено разпределението на квотите емисии в предишния план за 2007 година, одобрен през миналата година.

Проектът на Национален план за 2007 година ще бъде внесен в максимално кратки срокове за обсъждане в Министерския съвет.

Все още продължава работата по плана за следващия период 2008-2013, но в кратки срокове ще приключи и тя. Данните за верифицираните емисии са на Интернет страницата на Изпълнителната агенция по околна среда.

Преразпределението на квотите се наложи, след като през миналата година ЕК взе решение за намаляване на квотите емисии за България и по двата Национални плана – за 2007 и за 2008-2013 година. В момента България обжалва това решение и ще продължи действията си за постигане на справедливо решение по въпроса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg