Хирург с над 1500 бъбречни трансплантации ще консултира в София

3721
Хирург с над 1500 бъбречни трансплантации ще консултира в София

Проф. д-р Музафер Сарияр е хирург с над 40-годишен опит. От 30 години насам се занимава с бъбречни трансплантации. Основал е 3 центъра за присаждане на органи в 3 различни болници. Направил е над 1500 трансплантации до момента. Успеваемостта му е 98,5% при проследяване година след операцията - една от най-високите в цял свят.

На 11 ноември топ специалистът от една от водещите болнични вериги в Турция – „Медикана“, пристига в София. В продължение на два дни той ще бъде на разположение на българските пациенти с бъбречна недостатъчност. С него пристига и д-р Мурат Гюней, нефролог по специалност, който извършва проследяването на пациентите след бъбречна трансплантация. Двамата водещи специалисти идват по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят във всяка медицинска област.

Трансплантацията на бъбрек е най-добрата възможност за лечение при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност, при които органите не са в състояние да изпълняват функциите си. За тях хемодиализата е животоспасяваща, но нито една машина не може да замести естествения орган. Хемодиализата се прави три дни в седмицата за по 4 часа, докато човешкият орган работи непрекъснато 24 часа в денонощието. При липсата му в здравите органи се натрупват токсини, които увреждат тъканите и влошават качеството на живот. При присаждане на нов орган тези неблагоприятни ефекти липсват, а продължителността на живота се удължава.


Преди години в съседна Турция са изчислили, че в сравнение с диализата, трансплантациите са икономически по-изгодни в дългосрочен план и повишават несравнимо качеството на живот. Затова държавата и лечебните заведения инвестират в развитие на този клон от медицината. В момента в южната ни съседка се извършват над 3000 бъбречни трансплантации годишно, като около 80 на сто от тях са от жив донор, който задължително е роднина на пациента. За разлика от България, в Турция са разрешени и т.нар. „кръстосани“ трансплантации.

При тях пациентът има роднина, който е съгласен да дари орган, но между тях няма съвместимост по медицински показатели. В такъв случай органите се „кръстосват“ с друго семейство донор-реципиент, които имат същия проблем.
Болници „Медикана“ разполагат с 4 центъра за трансплантация на органи, в които се приемат пациенти от цял свят.

Трансплантации от жив донор се извършват при доказана роднинска връзка между донор и реципиент до трета съребрена линия, тоест до първи братовчед включително. Донорите преминават лапароскопска (затворена операция) и след броени дни могат да се върнат към обичайния си начин на живот. Трансплантираните пациенти се проследяват в специализирано звено, където целият персонал, включително и медицинските сестри, са специално обучени да работят с тях.

Сега пациенти от България могат да се консултират с хирурга проф. д-р Музафер Сарияри нефролога д-р Мурат Гюней на място в София, на 11 и 12 ноември. За целта те трябва да се запишат предварително на телефоните на „Медикъл Караджъ“ - 0895 770 869 или 0879 977 401.

Необходими изследвания за консултация :

1- Пълна кръвна картина с диференциално броене
2- Креатинин;  Уреа;  Пикочна киселина;  Белтък;  LDH (ЛДХ);  CRP (ЦРП)
3- Стойностите в кръвта на – Натрий; Калий; Магнезий; Фосфор
4- Пълно изследване на урина
5- Креатининов клирънс  (изследване със 24 часова проба )
6- Коремна ехография или поне ехография на бъбреци
7- Бъбречна биопсия / ако е правена /

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg