Икономисти споделиха основните заплахи пред икономиката ни

2743
Икономисти споделиха основните заплахи пред икономиката ни

Фискалният дълг, Гърция, кризата в Еврозоната, както и високите цени на петрола са основните заплахи пред икономиката ни според независимите икономисти от групата Macro Watch. Те споделиха своите мнения по време на дискусия на тема: "Състояние на икономиката 2012".

Започналата рецесия в Еврозоната безспорно ще тегли надолу растежа на България и това вече се потвърждава от данните за износа и промишлеността през януари. Освен това, рисковете от ново обостряне на дълговата криза в еврозоната и по-нататъшен ръст на цените на петрола остават високи, а тяхното материализиране може допълнително да забави растежа ни.

Изключително важно е Министерството на финансите да изготви и публикува план за действие по отношение на бюджета при негативен сценарий тази година, да устои на натиска за предизборно харчене и да подсигури достатъчно отрано ресурсът за предстоящите дългови плащания и покриване на дефицита, споделиха Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отворено общество“ и Десислава Николова, главен икономист, Институт за пазарна икономика.


Нетната дългова позиция (дълг минус фискални резерви) на правителството продължава да се влошава, което трябва да спре възможно по-скоро, тъй като страната не може да поеме по-високи нива на дългове без да се навреди на стабилността.

Големите еднократни плащания по дълга, като плащането през януари 2013 година, са риск и е добре в бъдеще подобни струпвания на плащания да се избягват. Според икономистите нов дълг трябва да бъде търсен преди евентуалните избори в Гърция през лятото, защото в съседката ни съществува политически риск от несъставянето на нов кабинет.

Друга основна заплаха пред родната икономика са и високите средномесечни цени на петрола, като ситуацията продължава да е несигурна, най-вече заради Иран. Това от една страна има директен ефет върху доходите на домакинствата, но и индиректен ефект за икономиката, поради опасността от изпадането й в рецесия.

Дългът на държавните компании също е риск, който не бива да се пренебрегва, а трябва да се следи, включително чрез създаване на общ регистър на този дълг, споделиха още икономистите.

За първи път от 22 години насам ще тестваме дали България ще може да финансира дефицита си, сподели икономистът Лъчезар Богданов.

Ако бяхме изтеглили само с 1 година напред свиванията на дефицита и финансовата консолидация, това щеше да спести на бюджета пари за финансиране на целия падеж от януари, каза Лъчезар Богданов, управляващ сътрудник от Industry Watch.

Според Богданов България трябва да премине към балансиран бюджет. Дефицитът, дори малък, е финансов риск, продължи Богданов, ние нямаме доказателства, че в момента нашата страна може да поддържа бюджетен дефицит.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg